espanya

Ribó insta a retirar els llaços i Torra “seguirà” les seves recomanacions

El síndic aconsella que s’acati el requeriment de la JEC i que els edificis de la Generalitat no exhibeixin els símbols durant el període electoral

Ribó insta a retirar els llaços i Torra “seguirà” les seves recomanacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va recomanar ahir a Quim Torra que retiri els llaços grocs d’edificis de la Generalitat durant el període electoral i doni compliment al requeriment de la junta electoral central (JEC), davant el qual el president català va afirmar que seguirà aquestes indicacions. La JEC, de fet, es reunirà avui per fer definitiva la retirada de llaços grocs i estelades dels edificis públics i decidir si activa els tres escenaris previstos: remetre el cas a la fiscalia, obrir expedient a Torra i instar els mossos d’esquadra que treguin els símbols.

No obstant això, tant el posicionament del síndic com la resposta de Torra pot fer canviar la situació les pròximes hores. El president català va anunciar ahir que “seguirà les recomanacions” de Ribó. Torra va emetre un comunicat quatre hores després que el síndic de greuges es pronunciés. A la nota, en cap moment Torra afirma explícitament que retirarà els llaços i les estelades, però reitera que farà cas de les recomanacions. “El cap del govern reitera que no dona ni donarà cap ordre com li havia exigit la junta electoral central. El govern va acordar dimarts que més enllà de la seva voluntat política se seguiran les recomanacions de la Sindicatura de Greuges, mantenint un respecte ple a la llibertat d’expressió”, va afirmar.

Ribó va enviar a Torra un escrit en el qual defensa la “plena llibertat d’expressió” en els edificis públics, encara que durant “el període electoral” està “d’acord” amb el que diu la JEC. Per això, recomana a Torra que retiri els llaços, estelades i altra simbologia partidista només durant el període electoral.

El síndic va revelar que aquest document ja estava elaborat, d’ofici, divendres passat, amb les mateixes conclusions, i que Torra coneixia el seu contingut perquè van tenir una conversa telefònica. Però aquell dia Ribó va decidir no fer-lo públic perquè el president li va demanar una sèrie d’“aclariments”, que es van resoldre finalment ahir.

En concret, els aclariments que va demanar Torra eren què s’entenia per període electoral i què succeïa en el cas d’edificis de la Generalitat gestionats per personal públic o funcionari. El síndic va aclarir que el període electoral és des de la convocatòria dels comicis fins a la fi de la votació, i sobre els funcionaris va indicar que, si bé tenen dret a la llibertat d’expressió al lloc de treball, l’administració pot circumscriure-la a “determinats espais” per garantir la coexistència d’aquest dret amb una “administració neutral”.

Ahir a la tarda, de la façana del Palau de la Generalitat continuava penjant la pancarta amb el llaç groc, tot i que teòricament les pròximes hores serà retirada. Algunes fonts van indicar que es podria substituir per algun element simbòlic.

tracking