el vaticà

El papa Francesc promet portar els abusadors davant de la justícia

El pontífex afirma durant la cloenda d’una històrica cimera que farà tot el que sigui “necessari” perquè cap escàndol de tocaments i violacions s’encobreixi

El papa Francesc promet portar els abusadors davant de la justícia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El papa Francesc es va comprometre ahir a fer tot el que sigui “necessari” per portar davant de la justícia qualsevol que hagi comès abusos sexuals i que “mai” intentarà “encobrir” o “subestimar” cap cas. Així ho va expressar en el seu discurs final després de la cimera històrica celebrada al Vaticà davant de 190 representants de la jerarquia de l'església catòlica per abordar la xacra dels abusos a menors per part de clergues.

En un llarg discurs, el papa va voler puntualitzar que la plaga dels abusos a nens “és universal i transversal” i va citar diversos informes d'institucions internacionals, però va deixar clar que “això no disminueix la seva monstruositat dins de l’Església”. “La inhumanitat del fenomen a escala mundial és encara més greu i més escandalosa a l'Església, perquè contrasta amb la seva autoritat moral i la seva credibilitat ètica”, va afirmar Francesc, que va explicar que les estadístiques que realitzen les institucions i organismes internacionals són parcials perquè nombrosos abusos es cometen en l'àmbit familiar i no es denuncien. El papa va voler reafirmar “amb claredat” que “si a l’Església es descobreix fins i tot un sol cas d'abús –que representa ja en si mateix una monstruositat–, aquest cas serà afrontat amb la major seriositat”. El papa va afegir que l’objectiu serà “escoltar, tutelar, protegir i cuidar els menors abusats, explotats i oblidats”. En tot cas, va dir que això “ha d'estar per sobre de totes les polèmiques ideològiques”, però també va criticar el que va considerar “les polítiques periodístiques que sovint instrumentalitzen, per interessos diversos, els mateixos drames viscuts pels petits”. Miguel Hurtado, que va denunciar abusos sexuals, va afirmar que les paraules del papa Francesc van ser “una bufetada”. Va considerar les propostes del pontífex de “genèriques” i va criticar que en cap cas no va parlar dels veritables reclams que esperen les víctimes d’abusos, com ara lliurar els documents a la magistratura o que els responsables dels abusos perdin el seu lloc de treball.

tracking