Espanya

El govern apunta eleccions a l'abril en espera del debat dels pressupostos

Sánchez pressiona l’independentisme i estudia convocar comicis el 14 d’abril si no hi ha llum verd als comptes

El govern apunta eleccions a l'abril en espera del debat dels pressupostosEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol estudia un avançament electoral per al mes d’abril, fins i tot abans de les eleccions del 26 de maig, en espera del que passi en l’incert debat de pressupostos que comença avui al Congrés, i sobre el qual planeja l’amenaça del no dels independentistes als comptes públics. Fonts de la Moncloa van avançar a EFE que el 14 d’abril, que coincideix amb diumenge de Rams i l’aniversari de la proclamació de la II República el 1931, és una de les dates que té sobre la taula Pedro Sánchez per als comicis. Una altra opció seria després de Setmana Santa, el 28 d’abril.

No obstant això, fonts de l’executiu van deixar clar que Sánchez i la resta del gabinet estan concentrats “en aquest moment” en la defensa dels pressupostos més enllà de possibles travesses electorals, entre les quals també hi hauria un “superdiumenge” electoral. Amb tot, fer coincidir generals, europees, municipals i autonòmiques compta amb molts detractors entre les pròpies files socialistes, en voler separar el debat de la política nacional dels assumptes més locals.

De fet, la número dos del PSOE, Adriana Lastra, va assegurar ahir que la cúpula socialista no està “treballant en cap data” per a aquest avançament electoral, perquè no dona “mai una batalla per perduda”, tampoc la dels pressupostos. Malgrat això, va admetre que si els pressupostos generals de l’Estat no tiren endavant la legislatura “s’escurçarà”.

La hipòtesi que les eleccions s’avancin al mes d’abril ha estat interpretada al món independentista com una “amenaça” perquè ERC i PDeCAT retirin les esmenes a la totalitat dels comptes. El president del PDeCAT, David Bonvehí, va negar que la seva formació se senti “pressionada” per aquesta possible convocatòria electoral i va demanar a Sánchez que “s’assegui una altra vegada a la taula” per “concretar” les propostes de diàleg sobre Catalunya que negociaven la setmana passada i que van acabar divendres de forma abrupta. Després de recordar que convocar eleccions és una prerrogativa exclusiva de Sánchez, Bonheví va considerar que aquest lidera un govern “feble” que, va remarcar, podria tenir més recorregut si hagués abordat d’una altra manera “l’assumpte de Catalunya”.

Molt contundent va ser també la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va advertir Sánchez que si intenta pressionar-los no retiraran l’esmena a la totalitat. Igual que el PDeCAT, ERC va demanar a Sánchez que “sigui valent” i reprengui la via del diàleg “sense condicions ni renúncies”. En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui va dir que “a Esquerra no se li fa xantatge” i que perquè retirin l’esmena “la pilota està a la teulada” de Sánchez.

Comença el judici del procés

El debat pressupostari coincideix, a més, amb l’inici del judici pel procés independentista a Catalunya al Tribunal Suprem, contra els presumptes responsables de delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics relacionats amb el referèndum del 1-O i la fallida declaració unilateral d’independència del 27 octubre del 2017. L’inici de les sessions arrenca amb una expectació política i mediàtica sense precedents, tot i que la jornada d’avui es dedicarà en exclusiva a les qüestions prèvies que presentaran les defenses dels dotze exmandataris, que exposaran els arguments per intentar, en última instància, la nul·litat de tot el procediment.

tracking