Veneçuela

El fiscal general demana que es prohibeixi a Guaidó sortir del país

El ministeri públic sol·licita al Suprem que impedeixi al líder opositor viatjar a l’estranger i ordena el bloqueig dels seus comptes

El fiscal general demana que es prohibeixi a Guaidó sortir del país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, va presentar ahir una sol·licitud al Tribunal Suprem perquè, com a part d’una investigació preliminar, impedeixi la sortida del país al diputat opositor i líder de l’Assemblea Nacional Juan Guaidó, que es va autoproclamar president interí del país el 23 de gener.

“Hem obert aquesta recerca de caràcter preliminar per tal de sol·licitar que es dictin mesures cautelars que permetin en aquest cas: un, la prohibició de la seva sortida del país; dos, la prohibició d'alienar i gravar béns mobles i immobles, i tres, el bloqueig dels seus comptes”, va dir Saab a periodistes abans d'ingressar a la seu de l’alt tribunal.

Saab va comentar que la decisió es deu al fet que “hi ha un ciutadà [amb referència Guaidó] que pràcticament ha encapçalat” una “acció en detriment de la pàtria veneçolana”, que va provocar que “fins i tot països estrangers sol·licitessin a Veneçuela mesures summament greus que alteren l’ordre constitucional, entre les quals l’aïllament de comptes”.

Segons el fiscal general, aquesta situació “ve afectant el país des de fa diversos anys, producte d’una circumstància totalment aliena a la legalitat veneçolana”. Segons la seva opinió, Veneçuela està sotmesa a “mesures coercitives, de bloqueig econòmic que danyen no només el patrimoni nacional, sinó que danyen la vida familiar de tots els veneçolans”.

El 23 de gener passat, Guaidó va anunciar que assumia el càr­rec de president interí de Veneçuela i va rebre el reconeixement d’una trentena de països, com ara els Estats Units, el Canadà, Israel, el Brasil o Colòmbia, entre d’altres.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, així com el mateix Guaidó, van emetre dilluns dues declaracions en les quals asseguren, respectivament, tenir el control dels actius del país a l’exterior, encara que és el diputat opositor qui ha aconseguit el suport internacional. Guaidó va anunciar que havia ordenat el “traspàs” dels comptes del país a l’exterior per tal d’evitar el “saqueig”, al mateix temps que va assenyalar que es va iniciar un procés per designar les directives de Citgo, filial als Estats Units de la petroliera estatal PDVSA.

Finalment, Saab va assegurar que les mesures preses ahir tenen “base legal” i permeten al ministeri públic “desenvolupar una investigació” per “continuar recopilant” les dades suficients “que facin possible aturar aquests actes” que atribueix a Guaidó, i que creu que “han danyat la pau” de Veneçuela, així com la seva economia i patrimoni.

Sánchez critica maduro

D’altra banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, va qualificar ahir de “tirà” Nicolás Maduro durant la clausura de la reunió de la Internacional Socialista que s’ha fet a Santo Domingo. Durant el discurs, el mandatari va remarcar que qui no respecta la llibertat i la democràcia no pot ser un socialista. “Qui contraposa socialisme i llibertat, qui respon amb bales i amb presó a les ànsies de llibertat i de democràcia no és un socialista, és un tirà. I, per tant, els veneçolans han de sentir l’alè de la Internacional Socialista”.

Davant de membres de l’oposició, Sánchez va dir que Guaidó és el líder de la transició veneçolana i que ha de dirigir el país cap a unes eleccions lliures i democràtiques. Va insistir que reconeixerà Guaidó com a president legítim de Veneçuela si Maduro no convoca eleccions.

tracking