Veneçuela

Maduro, disposat a dialogar amb Guaidó i Trump per resoldre la crisi

El president retreu a l’opositor l’autoproclamació com a mandatari, la qual “no resisteix a una mínima anàlisi constitucional”

Maduro, disposat a dialogar amb Guaidó i Trump per resoldre la crisi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, es va mostrar ahir disposat a mantenir un diàleg amb el líder de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, que dimecres es va autoproclamar mandatari del país, així com amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, al qual va demanar resoldre la situació “a les bones”.

En el marc d’una roda de premsa amb mitjans internacionals, Maduro va ressaltar que “avui, demà i sempre” està “compromès amb el diàleg constitucional”, perquè “crec en la democràcia, la paraula i la veritat”. “Soc un demòcrata”, va insistir. “Tant de bo s’obri camí per a un diàleg raonable i sincer”, va afegir Maduro, que va criticar el “pas en fals” de Guaidó. “Des de Washington s’ha empès la dreta veneçolana a una aventura", va denunciar.

En aquest sentit, va recalcar que l’article 233 de la Constitució, citat per Guaidó per a justificar la seva autoproclamació, “no té pertinència. No resisteix una mínima anàlisi constitucional”, va argumentar, abans de dir que l’article cinc és clau en aquesta situació. “Un president es juramenta caminant pel carrer en una plaça pública i s’autoproclama?”, es va preguntar. “En un acte públic qualsevol pot assumir a partir d’avui el càrrec que li plagui i citar qualsevol article de la Constitució”, va ironitzar.

Maduro va recordar d’aquesta manera que es va imposar a les eleccions celebrades el dia 20 de maig del 2018 i que els resultats van ser convalidats pel Consell Nacional Electoral (CNE), i que “observadors electorals van emetre informes certificant la transparència i legalitat dels comicis”. Així doncs, va recórrer en diverses ocasions a articles de la Constitució per defensar la seva actuació i la validesa de la seva presa de possessió.

Maduro també va respondre a l’exigència formulada pel ministre espanyol d’Afers exteriors, Josep Borrell, de convocar eleccions al més aviat possible al país, amenaçant en cas contrari de reconèixer Guaidó com a mandatari veneçolà. “Si ells volen eleccions que les facin a Espanya”, ja que el president Pedro Sánchez “no va ser elegit en cap votació popular”, va replicar Maduro. “No poden donar lliçons ni posar cap ultimàtum”, va sostenir.

El president veneçolà ha acusat així el govern espanyol de “repetir el guió” de José María Aznar, que va donar suport al cop d’estat de 2002 contra Hugo Chávez. “No tenen cap lliçó a donar”, va insistir, abans d’assegurar que Veneçuela no permetrà amenaces. “Ens plantem davant Espanya, davant el seu racisme”, va ressaltar, i va acusar el govern de “posar-se a la dreta d’Aznar”.

tracking