Espanya

Els taxis de Madrid col·lapsen l'accés a Fitur en una jornada amb 11 ferits

El col·lectiu de la capital intensifica les protestes després d’acordar en assemblea seguir amb les aturades i les mobilitzacions

Els taxis de Madrid col·lapsen l'accés a Fitur en una jornada amb 11 feritsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els taxistes de Madrid van intensificar ahir les protestes, concentrades entorn del recinte Ifema –on es desenvolupa la fira turística Fitur–, la qual cosa va deixar almenys 11 ferits lleus i un taxista detingut, mentre que els de Barcelona votaven, en un clima de divisió, si mantenen la vaga.

A la capital espanyola, els taxistes van acordar en assemblea seguir amb la vaga i les mobilitzacions fins aconseguir una regulació satisfactòria dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC). Posteriorment, diversos centenars de taxis van iniciar una marxa lenta per Madrid, que va congestionar la zona dels recintes firals i la carretera de circumval·lació M-40, i va dificultar la sortida de les persones que havien acudit a Fitur.

L’àrea d’Ifema es va convertir, durant tota la jornada, en l’epicentre de les protestes, amb talls de trànsit, enfrontaments amb la policia i fins i tot fogueres. A primera hora de la tarda, sanitaris del Samur havien atès onze persones per ferides de caràcter lleu, cinc de les quals agents de la policia nacional.

En paral·lel, centenars de taxistes van tallar un tram de l’M-40 en tots dos sentits a l’altura de la sortida 7, on es van registrar incidents amb la policia i on va ser detingut un taxista.

El president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, va assegurar que està disposat a negociar-ho tot amb els taxistes menys el temps de precontractació dels VTC, un assumpte que, segons la seva opinió, correspon als ajuntaments. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va demanar al sector del taxi i a la Comunitat de Madrid que s’asseguin a negociar.

A Barcelona, els taxistes van començar a votar a les 18.15 hores a la plaça de Catalunya per decidir si segueixen amb la vaga. Estava previst que la votació, que va començar amb dues hores de retard, finalitzés pels volts de la mitjanit. En aquest sentit, l’inici de la consulta estava previst per al migdia, però es va posposar per les discrepàncies del col·lectiu de taxistes, diferències que van portar el portaveu d’Elite Taxi, Alberto Álvarez, una de les cares visibles de la protesta, a abandonar el comitè de vaga.

El conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, va defensar la “proporcionalitat” de la seva última proposta, que amplia a una hora el termini de precontractació dels serveis de VTC. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va dir que la proposta “és de sentit comú”.

Per contra, el president de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Marcel Coderch, va anunciar que impugnarà el decret de les VTC si restringeix la competència. Coderch va insistir que, si els taxis i els VTC presten el mateix servei, haurien de regular-se en una sola llei.

tracking