Moviment ciutadà

Les protestes dels Armilles Grogues a França comencen a perdre força

La desena jornada de mobilitzacions es va saldar amb manifestacions menys nombroses i més pacífiques i amb un descens dels bloquejos viaris

Les protestes dels Armilles Grogues a França comencen a perdre forçaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desena jornada de protesta del moviment dels Armilles Grogues es va saldar ahir amb manifestacions menys nombroses i més pacífiques, una pèrdua d'energia que coincideix amb l'inici del debat amb el qual el president francès, Emmanuel Macron, vol contrarestar el desafiament del moviment. A falta de xifres oficials, el nombre de manifestants queda molt lluny dels 280.000 que el Govern va comptar el passat 17 de novembre, quan va començar un moviment que, amb el pas dels dies, ha aconseguit un canvi de rumb de la política de l'executiu. El suport als carrers ha anat en descens, tant en les protestes d’ahir com en els bloquejos de carreteres i rotondes que jalonen el país.

A París, l'escenari de les principals manifestacions que van començar fa dos mesos, la jornada es va saldar amb una marxa pels carrers de la ciutat sense incidents, fins al final, quan començava a caure la nit i van arribar a l'esplanada dels Invàlids. Allí es van trobar amb un impressionant desplegament d'antidisturbis que els esperava. El Govern va desplegar 80.000 agents, 5.000 d'ells a la capital. Fins a aquest moment, la manifestació havia transcorregut sense problemes, controlada per un servei d'ordre posat en marxa pels mateixos Armilles Grogues. Però, a l'esplanada, el panorama va mutar. Van aparèixer manifestants emmascarats que van començar a desafiar els policies. Van seguir els llançaments d'objectes, llambordes i mobiliari urbà, que van ser resposts amb pilotes de goma, gasos lacrimògens i alguna càrrega aïllada per procedir a detencions. En total, van superar la vintena en virtut de la nova doctrina adoptada per l'Executiu per combatre amb arrestos preventius la violència que ha marcat fins ara els dissabtes de protesta dels Armilles Grogues. La duresa policial va atenuar l'amplitud dels disturbis, però no va evitar que planegés sobre la ciutat el fantasma de les imatges bèl·liques dels dies precedents. Va ser menys intens.

El mateix panorama es va repetir en altres ciutats del país, on els Armilles Grogues van mostrar les seves queixes, van cridar els seus eslògans contra el president i també van brandar les seves pancartes reivindicatives en pau, fins que, al final de les manifestacions, es van repetir algunes escaramusses amb la policia. L'altre punt calent va ser Bordeus, al sud-oest del país, on també va haver-hi frecs entre manifestants violents i la policia. El moviment, que acaba de complir els dos mesos de vida, va mostrar que és capaç de mantenir l'ordre i va deixar a les clares que els disturbis són obra d'altres col·lectius, segons van defensar alguns dels seus autoproclamats portaveus. Però no per això van deixar de criticar el rigor policial, fins i tot l'ocupació al seu judici excessiu d'elements repressius, com les pilotes de goma, que han produït nombrosos ferits, fet que va portar fa uns dies al defensor del poble, Jacques Toubon, a demanar la suspensió del seu ús. El moviment sembla perdre empenta, al mateix temps que descendeix el suport popular registrat en les enquestes, en paral·lel a l'inici del gran debat organitzat per Macron per recollir les seves reivindicacions. El president pretén que, durant els dos pròxims mesos, els francesos acudeixin a ajuntaments i altres establiments públics per confrontar parers, elevar les seves queixes i proposar solucions, que es compromet a traduir en lleis.

tracking