França

Macron pateix per convèncer amb la seva resposta els Armilles Grogues

El debat proposat pel president no sedueix ni el moviment contestatari ni l’oposició

Macron pateix per convèncer amb la seva resposta els Armilles GroguesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de França, Emmanuel Macron, va trobar ahir poc suport a la seva fórmula de sortida a la crisi dels Armilles Grogues: un gran debat nacional amb el qual pretén transformar el malestar ciutadà, fins ara mostrat en violentes protestes al carrer, en propostes polítiques.

Després de presentar la nit de diumenge els principals temes en una carta oberta als francesos i un dia abans del llançament efectiu del debat, l’oposició va expressar els seus dubtes sobre la validesa, igual que alguns dels portaveus del moviment de protesta. El repte és dur per a Macron, que pretén impulsar el seu mandat amb aquesta resposta a les protestes i obrir una profunda reflexió que desemboqui en el que ell mateix va definir com un nou pacte social. El seu objectiu és transformar la còlera popular en solucions als problemes que pateix el país i que, reconeix, han desembocat en el descontentament dels Armilles Grogues.

Davant d’això, Macron va fer marxa enrere fa unes setmanes en algunes de les polítiques econòmiques i, encara que va assegurar que el rumb general de la seva acció no canviaria, va anunciar mesures socials per valor de 10.000 milions d’euros. Però el moviment no es va aturar i Macron mira ara d’encarrilar-lo en un debat directe amb els ciutadans, articulat en quatre àmbits: fiscalitat, organització territorial de l’Estat, democràcia ciutadana i transició ecològica.

El mandatari no ha trobat ara com ara gaires companys de viatge, davant una oposició que no vol donar-li oxigen pocs mesos abans de les eleccions europees del maig. Els Armilles Grogues, que amb freqüència demanen la seva dimissió a les manifestacions, tampoc semblen disposats a traslladar al terreny del debat el desafiament llançat als carrers.

Molt dividits i sense portaveus clars, només alguns membres del moviment han mostrat la intenció de participar en el debat, però s’han mostrat descontents amb el fet que el president n’hagi establert les bases abans de començar a parlar. Una crítica que comparteixen els partits polítics.

L’extrema dreta i l’extrema esquerra, els dos partits que més lluiten per beneficiar-se del descontentament dels Armilles Grogues, han estat els més crítics. “És una forma de guanyar temps de cara a les europees”, va assegurar Jordan Bardella, el polític de 23 anys que encapçalarà la llista al Parlament Europeu del partit de Marine Le Pen.

La seva formació coincideix amb l’esquerrana La França Insubmisa que Macron no té intenció d’aplicar les mesures que proposin els francesos i, com diu el líder, Jean-Luc Mélenchon, es tracta d’“una maniobra de distracció” davant les protestes.

Debat tancat

Els conservadors i els socialistes es van mostrar menys categòrics, però van criticar que el president dictés els termes d’un debat que, en principi, havia d’estar obert a tota proposta. En aquest sentit, van atacar el fet que el govern hagi nomenat dos dels seus membres, el secretari d’Estat d’Administració Territorial, Sébastian Lecornu, i la de Transició Ecològica, Emmanuelle Wargon, com a responsables de l’organització dels debats en ajuntaments i ens locals. Serà en aquest àmbit on hauran de celebrar-se els debats i, encara que la principal associació d’alcaldes sembla hostil, la de regidors rurals, que ahir es va reunir amb el president, va mostrar-se més predisposada.

tracking