Regne Unit

Theresa May alerta que el rebuig a l'acord del Brexit seria “catastròfic”

Poques hores abans de la votació, que tindrà lloc demà, la primera ministra britànica afirma que un vot negatiu podria tenir repercussions per a l’ocupació

Theresa May alerta que el rebuig a l'acord del Brexit seria “catastròfic”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va elevar ahir el to i va advertir els diputats que bloquejar el Brexit mitjançant el rebuig a l'acord que ella proposa seria un “catastròfic” i “imperdonable” atemptat contra la democràcia al Regne Unit.

En un article al The Sunday Express, May va instar la Cambra dels Comuns a aprovar el tractat negociat pel Govern en la votació del pròxim dimarts, en compliment de “les instruccions” que va donar el poble britànic en recolzar la sortida de la Unió Europea (UE) en el referèndum de 2016. “No podem ni hem de decebre'ls”, va afirmar la líder conservadora, que demana als diputats -la majoria s'oposa al pacte-, a unir-se en suport del text “pel bé del país”. “Si el Parlament no s'uneix per a aprovar aquest acord per l’interès nacional, ens arrisquem a deixar la UE sense acord, amb tota la incertesa per a l’ocupació i la seguretat que això comportarà", va dir la primera ministra.

May va carregar contra el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, al qual acusa de “fer política en lloc de pensar en el millor interès del país” per demanar unes eleccions generals si el pacte és rebutjat demà, que és quan està prevista la votació. Corbyn va reiterar ahir que la seva formació espera “el moment” per presentar a la Cambra dels Comuns una moció de censura contra l'executiu que, si fos aprovada, instigaria els comicis anticipats.”Presentarem una moció contra el Govern en el moment que triem, però serà ràpid”, va declarar el dirigent socialdemòcrata.

Corbyn va admetre que si hi hagués eleccions i el Govern canviés, segurament caldria retardar la data de sortida de la Unió Europea, fixada per llei el pròxim 29 de març. D’altra banda, el Govern va expressar una “gran preocupació” davant la notícia que un grup de diputats, liderat per conservadors proeuropeus o contraris a un Brexit dur, prepara una estratègia legislativa per tenir el control del procés de sortida de la UE en el Parlament. Si progressa el seu pla de poder intervenir en l’agenda parlamentària, normalment fixada per l'executiu.

tracking