Espanya

Sánchez aprova els pressupostos sense suport per tirar-los endavant

Els comptes inclouen l’augment de l’IRPF a les rendes més altes i la creació d’un impost de transaccions financeres

Sánchez aprova els pressupostos sense suport per tirar-los endavantEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez va aprovar ahir al Consell de Ministres l’avantprojecte de llei de pressupostos, malgrat que no té garantit el suport parlamentari per tirar els comptes endavant. El Govern espanyol els presentarà al Congrés dels Diputats el proper dilluns.

L’executiu ha donat llum verda al nou quadre macroeconòmic que rebaixa la previsió de creixement per aquest any: una dècima menys, fins al 2,2%, segons va explicar la ministra d’Economia, Nadia Calviño.

El Govern preveu incrementar els ingressos amb pujades de l’IRPF per a les rendes més altes, l’impost de societat per a la banca i els hidrocarburs, i la creació d’un impost de transaccions financeres. Aprofitant el creixement econòmic, el govern espanyol s’ha proposat augmentar els ingressos fins als 227.000 milions d’euros, cosa que suposaria un 8% més que l’any passat.

Pel que fa a l’IVA, es dona sortida a una llarga reivindicació que es va fer seva la ministra d’Hisenda en arribar al càrrec: rebaixar l’impost dels productes d’higiene femenina. També es rebaixa el dels serveis veterinaris i el de llibres i diaris electrònics.

Una altra font d’ingressos serà a través de nous impostos. Es crearà la que s’ha anomenat taxa Google, que gravarà les grans tecnològiques que ofereixen continguts, i també un impost a les transaccions financeres. Entre tots dos, calculen recaptar més de 2.000 milions d’euros.

“Passat en blanc i negre”

La ministra portaveu, Isabel Celaá, va assegurar que els pressupostos són “una aposta de futur i per blindar l’estat del benestar”, i per “fugir del passat en blanc i negre del qual alguns, aquests darrers dies, estan tenint nostàlgia”.

El govern lamenta que no puguin gastar més perquè el Senat va rebutjar el nou objectiu de dèficit, que els hauria permès disposar de 6.000 milions d’euros més. Però, entre el rècord d’ingressos i les noves mesures, tindran més marge per augmentar la despesa social i la política d’infraestructures pujarà un 40%.

A l’executiu, però, continuen sense quadrar-li els números per poder aprovar els pressupostos de l’any que ve. Té emparaulat, tot i que no assegurat, el suport de Podem, i confia en la promesa de complir les inversions previstes a l’Estatut de Catalunya per acabar captant l’atenció d’Esquerra i PDeCAT, dos partits que no han tancat la porta a donar el vistiplau als comptes.

Sobre la inversió a Catalunya, la ministra d’Hisenda ha assegurat que complirà amb l’Estatut i que serà dilluns quan se’n coneixerà el detall. També va destacar que espera que sigui “una proposta prou atractiva” com per aconseguir el suport dels dos partits independentistes.

tracking