Espanya

Moreno governarà a Andalusia en coalició amb Cs i amb suport de Vox

La formació ultradretana rebaixa les exigències inicials i tanca un acord amb el PP per garantir la investidura

Moreno governarà a Andalusia en coalició amb Cs i amb suport de VoxEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat del PP Juanma Moreno serà investit president de la Junta d’Andalusia la setmana vinent després de tancar un pacte per formar un govern de coalició amb Ciutadans i un altre acord d’investidura amb Vox, la qual cosa suposarà la sortida del PSOE de l’executiu autonòmic després de 36 anys.

Els dos acords, que són independents, garanteixen a Moreno l’èxit de la seva investidura, que previsiblement se celebrarà entre dimarts i dijous de la setmana que ve, en espera que avui la presidenta del Parlament, Marta Bosquet, faci la ronda de consultes i formalitzi la proposta com a candidat del líder popular. El govern se sustentarà en dos pactes, un amb Ciutadans per a un govern de coalició, amb Moreno de president i Juan Marín de vicepresident, que inclou un acord programàtic de 90 mesures i un repartiment gairebé a la meitat d’onze conselleries. L’altre acord, subscrit amb Vox, garanteix el suport clau d’aquesta formació a la investidura de Moreno i se sustenta en 37 mesures en paral·lel a les pactades amb la formació taronja, que es desvincula insistentment del partit d’ultradreta.

“Avui s’obre una nova pàgina de la història després del monopoli en el poder del PSOE”, va assenyalar Moreno, qui va admetre que per tancar aquests acords tots han hagut de “cedir alguna cosa”. Moreno va dir que el nou govern “neix amb vocació d’estabilitat”, amb una “base sòlida”, i que també serà “el govern del diàleg”, ja que haurà de negociar de forma “constant” amb tots els grups parlamentaris.

L’acord de PP i Vox inclou mesures com la creació d’una conselleria de Família i evitar les decisions que puguin afavorir l’“efecte crida” dels “immigrants il·legals”. En aquest últim punt, Vox va destacar a Twitter que s’ha acordat la “col·laboració de la Junta per a la deportació de 52.000 immigrants il·legals”, si bé l’acord només especifica que es complirà “amb la legislació vigent en matèria d’immigració, evitant totes aquelles decisions que puguin afavorir un efecte crida i combatre les màfies que trafiquen amb persones”.

memòria històrica

El pacte inclou la promoció d’una llei de concòrdia que substitueixi la de memòria històrica, i no fa cap referència a la derogació de la llei de violència de gènere, la llei LGTBI i la llei d’Igualtat, tal com va plantejar el partit de Santiago Abascal inicialment. Totes dues formacions es comprometen a “garantir la llibertat educativa i el dret dels pares a triar el model que desitgin per als seus fills”, i han consensuat rebaixes fiscals, creació d’ocupació de qualitat i diverses mesures de regeneració democràtica.

tracking