Catalunya

Petició al TS perquè els exconsellers presos compareguin al Parlament

Roger Torrent demana al Suprem que els polítics empresonats puguin participar a la comissió d’investigació sobre el 155

Petició al TS perquè els exconsellers presos compareguin al ParlamentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 al Parlament de Catalunya té en la seva llista de compareixents els exconsellers presos pel procés. Una cita que manté interrogants sobre el seu desenvolupament, però davant la qual el president de la cambra catalana, Roger Torrent, ja ha demanat al Tribunal Suprem –on està allotjada la causa del 1-O– que permeti la compareixença d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa.

El president del Parlament va sol·licitar el 27 de desembre passat per carta que l’exvicepresident de la Generalitat i els cinc exconsellers del destituït executiu de Puigdemont puguin donar explicacions, ja sigui de forma presencial o per via telemàtica des de la presó. El mateix dia, Tor­rent va enviar els corresponents escrits als presos i la consellera de Justícia, Ester Capella, per informar-los de la missiva.

Els exmembres del govern en presó provisional –pendents d’un judici oral que es preveu que comenci entre final d’aquest mes i principi del que ve– estan cridats a comparèixer en qualitat de testimonis, encara que per acudir a la cambra catalana necessitarien un permís judicial.

En aquest sentit, Torrent se suma a les veus de JxCat i ERC, que ahir mateix van demanar que Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa puguin donar el seu testimoni malgrat estar empresonats. El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, va advertir que seria un “disbarat” que el Suprem no permetés als exconsellers presos comparèixer en la comissió de recerca del 155, a més, al seu entendre, d’un nou cas d’arbitrarietat de la justícia espanyola. Pujol va defensar que les compareixences al Parlament són d’“obligat compliment”, per la qual cosa creu que el Tribunal Suprem ha de permetre als exconsellers acudir-hi.

De la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va admetre que el format de la compareixença està en mans dels jutges del Suprem, encara que va assenyalar que els republicans no entendrien que els exconsellers a la presó no poguessin participar en la comissió presencialment o per via telemàtica.

L’esmentada comissió d’investigació promoguda pels partits independentistes i en la qual Ciutadans no participa preveu una extensa llista de compareixents en la qual, al marge dels exconsellers, es pretén citar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el seu antecessor a la Moncloa, Mariano Rajoy, o l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, entre d’altres. Les dates de les compareixences encara no estan definides.

Investidura de Puigdemont

D’altra banda, JxCat manté el seu objectiu d’investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, però segueix sense aclarir en quin moment vol impulsar-ho. Eduard Pujol va contestar així ahir a la petició dels seus socis de govern, Esquerra Republicana, que reclamen més concreció. Marta Vilalta va expressar el seu desig que si JxCat vol fer “algun canvi” aquesta legislatura li ho “comuniquin”. De moment, JxCat subratlla que no es tracta d’una idea per aplicar immediatament, sinó al llarg de la legislatura. En aquest sentit, Pujol va instar Roger Torrent a activar la comissió de reforma del reglament de la cambra, que permetria suposadament aquesta investidura a distància.

tracking