espanya

El PP assumeix part del discurs de Vox sobre la violència de gènere

Els populars inicien les negociacions amb el partit d’Abascal oferint ampliar les ajudes a totes les víctimes, independentment del sexe

El PP assumeix part del discurs de Vox sobre la violència de gènereefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP va obrir ahir la negociació amb Vox sobre la investidura de Juanma Moreno a Andalusia, després d’anunciar que li oferirà ampliar les ajudes a totes les víctimes de “violència domèstica”, independentment de quin sigui el sexe.

A aquesta proposta, després de l’amenaça de Vox de no donar suport al pacte de PP i Ciutadans si es manté l’actual llei de violència de gènere, es va referir, sense citar el partit de Santiago Abascal, el líder dels populars Pablo Casado a Las Palmas, on va dir que el 25 per cent de víctimes de “violència familiar” no són dones. Des de l’acceptació dels principis que marca la Constitució, va afirmar Casado, el PP no té inconvenient a escoltar qui proposa establir ajudes “per a les altres víctimes de la violència familiar” o prendre mesures per reduir “les denúncies falses” en matèria de violència masclista.

L’inici de les converses entre PP i Vox va ser una trucada telefònica d’uns vint minuts entre els secretaris generals de tots dos partits, Teodoro García Egea i Javier Ortega, que van acordar reunir-se dimarts que ve. Entre altres assumptes, van parlar d’una auditoria sobre les despeses de la Junta d’Andalusia, l’optimització de recursos o el “desmantellament” de la considerada administració paral·lela.

El PP planeja oferir a Vox negociar un desenvolupament normatiu per protegir les víctimes dels maltractaments entre familiars, que inclogui ajudes i protecció per als homes, però sense renunciar a un sol euro per a les dones i sense canviar el pacte d’Estat contra la violència de gènere. La mesura sembla haver rebaixat la pressió, ja que Abascal va dir ahir que li sembla “un bon principi” que es vulgui atendre “totes les víctimes de la violència intrafamiliar: dones, homes, nens i persones grans”. No obstant això, va tornar a demanar una taula de negociació per abordar altres assumptes com ara la immigració il·legal, el dret dels pares a triar l’educació dels fills, la devolució de competències o la supressió de lleis “ideològiques lliberti­cides”.

Ortega va garantir que Vox manté la voluntat de facilitar “un canvi real” a Andalusia i va valorar “el pas important” que és “asseure’s a parlar”. A més, va emplaçar Ciutadans a acudir a la reunió de dimarts vinent.

Els populars són conscients que les negociacions per conformar un govern no són fàcils i per això el portaveu del PP andalús, Elías Bendodo, va recordar que tot requereix “el seu tempo” i que ara és el moment que cada grup plantegi les seves exigències. El PP andalús defensa que hi ha molts punts de coincidència entre “les forces del canvi” (en què inclouen Cs i Vox) i aposta per un acord de tres grups com el de la mesa del Parlament.

Menys conselleries

Mentrestant, PP i Cs avancen en la negociació sobre l’estructura del govern de coalició que tots dos formarien. Ahir van fer oficial un primer acord per reduir el nombre de conselleries –actualment n’hi ha tretze– i de delegats territorials a les vuit províncies, amb la intenció d’“aprimar” l’estructura política de la Junta i de buscar una administració “més eficaç”. A falta de conèixer com es concreta l’estructura de govern, es rumoreja que hi haurà unes deu conselleries, amb un previsible repartiment del cinquanta per cent, la presidència per a Juanma Moreno i la vicepresidència per a Juan Marín.

tracking