frança

L'arrest d'un mediàtic Armilla Groga dispara les crítiques contra Macron

La suposada motivació política en la detenció d’Éric Drouet indigna el moviment i l’oposició

L'arrest d'un mediàtic Armilla Groga dispara les crítiques contra Macronefe

Creat:

Actualitzat:

La detenció del més mediàtic dels Armilles Grogues, Éric Drouet, va generar ahir polèmica a França per la suposada motivació política d’aquesta acció policial, molt criticada des de les files del moviment i de l’oposició.

Drouet, camioner de 33 anys, va ser posat en llibertat a primera hora de la tarda després de ser arrestat la nit de dimecres als voltants de la plaça de la Concòrdia de París, quan participava en un acte no autoritzat en el qual unes cinquanta persones volien homenatjar la desena d’Armilles Grogues morts en diferents accidents.

“No era una manifestació, era una reunió en un restaurant”, va dir Drouet en sortir de comissaria acompanyat del seu advocat, Khéophs Lara, que va assenyalar que la policia li va indicar que serà “convocat posteriorment”. Drouet va considerar que la motivació de la seva detenció és “política”, i va demanar que pari l’“assetjament judicial” contra la seva persona. Davant les càmeres dels mitjans de comunicació, agents antidisturbis van posar fi a l’acte de dimecres a la nit abans fins i tot que comencés i van detenir Drouet per “organització d’una manifestació no declarada”.

El camioner es va donar a conèixer des del començament del moviment dels Armilles Grogues, el novembre passat, sobretot després que el 5 de desembre anunciés per televisió la seva intenció de prendre l’Elisi, unes declaracions que li van valer l’obertura d’una investigació judicial per incitació a cometre un delicte. Ja va ser detingut en una manifestació el 22 de desembre per portar una porra, per la qual cosa serà jutjat el 5 de juny en un procés que li podria implicar una pena de fins a sis mesos de presó.

Un dels primers polítics a reaccionar a la seva nova detenció va ser el líder de l’esquerrana França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, qui en el seu compte de Twitter va considerar que l’arrest no estava justificat i que era un “abús de poder” i una acció de “policia política”.

Benjamin Cauchy, un altre dels portaveus del moviment, va qualificar l’arrest del seu company com “un flagrant delicte d’acarnissament”, i el va considerar “un mal auguri” ara que s’ha d’iniciar un debat públic sobre les seves reivindicacions.

A l’extrema dreta, la líder de l’Agrupació Nacional, Marine le Pen, va opinar que “la violació sistemàtica dels drets polítics de l’oposició dibuixa un rostre terriblement inquietant” del president francès, Emmanuel Macron.

El govern, per la seva banda, va mirar de tancar files. El secretari d’Estat d’Hisenda, Olivier Dussopt, va afirmar que Drouet “estava en una manifestació no declarada” quan va ser arrestat i que, “quan no es respecten les regles, és normal que hi hagi conseqüències”.

tracking