espanya

Vox desafia PP i Cs i demana eliminar les polítiques de violència de gènere

El partit ultradretà exigeix que se suprimeixi el punt de l’acord entre les dues formacions referent a la violència masclista

Vox desafia PP i Cs i demana eliminar les polítiques de violència de gènereefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vox va posar ahir sobre la taula les seves condicions per donar suport a un govern del PP i Ciutadans a Andalusia: no donarà els seus vots parlamentaris si aquestes forces no eliminen, “entre d’altres”, el punt del seu acord programàtic en el qual es comprometen a implementar “amb dotació pressupostària suficient” totes les mesures incloses en la Llei de prevenció i protecció integral contra la violència de gènere.

Així ho va anunciar la mateixa formació en el seu compte de Twitter, amb una piulada que va criticar que el PP i Ciutadans s’hagin compromès a aplicar “les mesures dictades per la ideologia de gènere i les associacions feministes podemites radicals”. Per això, el partit va ser contundent a l’hora d’expressar el seu rebuig: “Vox no els donarà el seu suport si no eliminen, entre d’altres, aquest punt del seu acord.”

El líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, també es va pronunciar en aquesta xarxa social sobre el mateix assumpte, per advertir el PP i Cs que “aquests pactes que els subscriguin amb el PSOE i Podem, però no amb nos­altres”. En aquest sentit, Serrano va assegurar que “en política social tots segueixen, amb submissió, els manaments de la dictadura de gènere”, i es va preguntar: “On és el canvi?”

Malgrat aquesta advertència, tant PP com Ciutadans van reiterar el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista. Totes dues formacions, i també el PSOE i Units Podem, van destacar que la lluita contra aquesta xacra, que només el 2018 es va cobrar la vida de 47 dones i 3 menors, és innegociable. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar en un tuit que la lluita contra la violència masclista és “una obligació per a tots” i que el seu partit aplicarà el pacte d’Estat contra la violència de gènere a totes les comunitats en les quals governi. “Lluitar contra la violència masclista amb recursos i mesures perquè ningú abusi d’una dona no és una opció, és una obligació per a tots. Signem el pacte d’Estat i l’aplicarem a Andalusia i a totes les comunitats autònomes que governem. La llibertat i la igualtat no es negocien”, va escriure Rivera.

En aquest sentit es va manifestar també la diputada del PP i vicepresidenta de la comissió de seguiment i avaluació del pacte d’Estat contra la violència de gènere, Marta González, que va qualificar de “contrasentit” que sorgeixin dubtes sobre la necessitat de protegir les dones. Al seu entendre, no es donen les “circumstàncies perquè un partit pugui dir que no es pot continuar treballant en aquesta línia”.

“‘Farol’ propagandístic”

La portaveu d’Igualtat del PSOE al Congrés, Ángeles Álvarez, considera que l’anunci de Vox és “un farol propagandístic” dirigit als seus “acòlits masclistes” i no creu que vagi a complir-lo, alhora que va confiar que el PP i Cs no retirin el seu suport a la llei de violència masclista. No obstant això, va manifestar la seva preocupació perquè el PP “acabi fent el que te com a pràctica habitual”, que és no derogar les lleis però sí “deixar-els morir per inanició”.

Des d’Units Podem, la portaveu d’Igualtat al Congrés, Sofia Fernández Castañón, va afirmar que Vox “desborda misogínia”, “atenta contra la democràcia” i “no dubta a situar-se fora de la Constitució i del marc dels drets humans”. “Atempten contra la democràcia perquè no creuen que siguem iguals: res els pot allunyar més de la gent”, va concloure.

tracking