espanya

El judici per l'1 d'octubre marcarà l'agenda política i social del 2019

Els líders independentistes s’enfronten a una procés que va començar el 16 d’octubre del 2017 amb la declaració de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

El judici per l'1 d'octubre marcarà l'agenda política i social del 2019efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Encara no ha començat i ja forma part de la història.” Això diuen al Suprem espanyol del judici que marcarà un dels capítols més importants del tribunal, el que començarà d’aquí a unes quantes setmanes i que asseurà a la banqueta més de la meitat de l’anterior govern pel procés independentista de Catalunya. Un cas que no ha estat exempt de sorpreses fins a gairebé l’últim moment. Fa a penes una setmana el Suprem va decidir partir-lo en dos i enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la part que afecta cinc exmembres de la mesa del Parlament i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, acusats només per desobediència. Denominada jurídicament com la causa especial 20907/2017, ningú qüestiona el caràcter extraordinari d’aquest procediment, que si bé ha transcorregut pels llindars normals i ordinaris en la seva tramitació, està envoltat d’un ambient polític i social tant a Catalunya com a la resta d’Espanya sens dubte inqüestionable.

Primer, pel fons dels fets a enjudiciar. L’aprovació de les denominades lleis de desconnexió de l’Estat, l’assetjament del 20 de setembre del 2017 a la conselleria d’Economia, la celebració del referèndum il·legal l’1 d’octubre i la posterior declaració unilateral d’independència de Catalunya, suspesa pel Tribunal Constitucional. Però també per les formes. Un procés que va arrencar a l’Audiència Nacional fa poc més d’un any, que aviat va assumir el Tribunal Suprem, que també té en el punt de mira el Tribunal Constitucional i que mira de reüll a Estrasburg. Pocs s’haurien imaginat que la causa que va començar aquell 16 d’octubre del 2017, amb la declaració en l’Audiència Nacional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i la seva entrada a la presó, acabaria desembocant en un procediment dividit amb 12 acusats en el Suprem –nou per rebel·lió–, sis en el TSJC i set persones fugides del país.

No obstant això, l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont no acompa­nyarà a la banqueta del saló de plens del Tribunal Suprem Oriol Junqueras, els Jordis, Carme Forcadell i la resta d’acusats. Sense Puigdemont, serà el seu exvicepresident, Oriol Junqueras, qui acapararà tota l’atenció d’aquest judici.

SÁNCHEZ VOL 'DIÀLEG' DAVANT EL 'MONÒLEG' DE QUIM TORRA

El govern espanyol ha insistit que la seva resposta al missatge independentista del president de la Generalitat, Quim Torra, és la que ve donant reiteradament: “Diàleg i llei, enfront del monòleg independentista els problemes reals dels ciutadans, de tots els catalans, no només d’una part.” Fonts de la Moncloa han reiterat que “hi ha sortides per resoldre els problemes i les necessitats de tots”, però sempre “dins de la Constitució i amb els valors propis d'una democràcia”. El 30 de desembre, en el primer missatge institucional com a president de la Generalitat, Torra va demanar a l’executiu espanyol “voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent”, que possibiliti “una solució democràtica i política”.

tracking