Espanya

El PP presidirà la Junta d'Andalusia i Ciutadans el Parlament autonòmic

Els dos partits arriben a un acord pel qual Juanma Moreno serà el pròxim president de l’executiu, mentre que Juan Marín ho farà a la cambra

El PP presidirà la Junta d'Andalusia i Ciutadans el Parlament autonòmicEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PP andalús, Juanma Moreno, serà el pròxim president de la Junta d’Andalusia en coalició amb Ciutadans. Moreno pretén celebrar la seva investidura el 16 de gener, mentre que la formació taronja ocuparà la presidència del Parlament autonòmic, en la mesa del qual estarà present Vox. Els socis del futur govern, Cs i PP, van aconseguir ahir aquest acord després de mantenir una nova reunió entre els dos equips de negociació, que van tancar també una proposta sobre la composició de la mesa del Parlament, que es constituirà avui i que recull la presència de tots els partits.

Debat d’investidura

Després d’una hora i mitja de reunió amb el líder andalús de Ciutadans, Juan Marín Moreno va afirmar que “el raonable” és celebrar el debat d’investidura el 16 de gener, i va precisar que cinc o sis dies abans, “com a mínim”, es coneixerà el nou model de govern, per al qual negociaran els pròxims dies.

“Aquest acord elimina els obstacles que hi havia per a la presidència de la Junta d’Andalusia. I si tot marxa tal com hem previst i tots complim el nostre acord, és més que previsible que jo sigui el pròxim president de la Junta d’Andalusia”, va resumir Moreno. Els grups negociadors del PP i Ciutadans començaran a treballar des de “ja” en la composició del nou executiu, el nombre de conselleries i les seves competències, un gabinet en què previsiblement Marín serà el vicepresident amb un repartiment al 50 per cent d’unes dotze conselleries. “Avui hem fet un pas definitiu i determinant per a la constitució d’un nou govern a Andalusia i per a aquest anhelat canvi polític que demana una majoria d’andalusos”, va sostenir el líder popular. Moreno no va ocultar que “mantinc i mantindré” converses amb Vox, un partit que serà clau tant per a la investidura com per a la composició de la mesa del Parlament, que serà triada avui després de la constitució de la cambra autonòmica. Segons l’acord per a la mesa avançat en roda de premsa per Juan Marín, Ciutadans ocuparia la presidència del Parlament, mentre que les tres vicepresidències les exercirien PP, PSOE i Adelante Andalucía. En les tres secretaries estarien presents el PSOE, el PP i Vox, una proposta encara pendent que Adelante Andalucía decideixi si accepta, ja que en cas contrari podria quedar-se sense un càrrec a la mesa.

Advertències de vox

El líder de Vox, Santiago Abascal, va carregar ahir contra l’acord aconseguit entre el PP i Ciutadans. “Vox no votarà per un govern que no s’assegui a atendre les demandes de 400.000 andalusos”, va advertir. En un missatge a les xarxes socials, Abascal va assenyalar que “a veure, ho repetirem perquè alguns no es volen assabentar”. El líder de Vox va demanar, a més, que no es faci cas “als especialistes en fake news ni a les seves fonts”, al mateix temps que va insistir que no donaran suport a un executiu de la Junta d’Andalusia que no s’assegui a escoltar i a atendre els representants d’aquests 400.000 andalusos que van votar pel seu partit els passats comicis autonòmics.

Després de les eleccions del 2 de desembre, el PSOE va obtenir 33 escons, catorze menys que en els comicis de 2015; el PP 26, set menys; Ciutadans en va obtenir 21, dotze més; Adelante Andalucía 17, tres menys, i Vox va entrar a la cambra amb dotze diputats.

tracking