Indonèsia

L'erupció d'un volcà provoca un tsunami que deixa uns 220 morts

Les autoritats afirmen que la xifra de víctimes podria pujar a mesura que els serveis d’emergència arribin a llocs on no han pogut accedir

L'erupció d'un volcà provoca un tsunami que deixa uns 220 mortsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra de morts i ferits pel tsunami que va colpejar la nit de dissabte Indonèsia se situa, de moment, en 220 persones mortes, una dada que, segons les autoritats, podria augmentar en les properes hores. A més, 28 persones romanen desaparegudes i unes 850 més han resultat ferides. El tsunami, que es va produir a l’estret de Sonda, entre les illes indonèsies de Java i Sumatra, també ha provocat danys en cases, hotels, embarcacions i infraestructures. Les xifres fan referència al recompte provisional de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB). El seu portaveu, Sutopo Purwo Nugroho, també va assenyalar que el nombre de víctimes podria pujar a mesura que s’accedeixi a llocs on no han arribat fins al moment els serveis d’emergència. Totes les víctimes són de nacionalitat indonèsia.

L’erupció del volcà Anak Krakatau dissabte a les nou de la nit, hora local, va provocar un corriment de terra submarí que, juntament a la maror per la lluna plena, va crear un tsunami que va sorprendre centenars de persones agrupades a les platges de la regió uns 25 minuts després. L’absència d’un fort terratrèmol, fenomen que serveix per activar el sistema d’alarmes davant d’un possible tsunami, va deixar silenciades les sirenes mentre s’aproximaven les onades gegants, segons els experts de l’Agència Meteorològica, Climatològica i Geofísica d’Indonèsia (BMKG). El director de l’agència, Rahmat Riyono, va assenyalar en roda de premsa que conforme a les informacions recollides pels mitjans s’estima que les onades haurien aconseguit una altura de fins a dos metres i s’havien endinsat uns 19 metres des de la costa. “En el cas de terratrèmols, la possibilitat d’un segon tsunami és molt petita. Però com que aquest ha estat causat per una erupció, l’escenari és diferent”, va dir als mitjans Riyono, en assenyalar que l’organisme observa l’activitat de l’Anak Krakatau. El volcà, de 305 metres d’altura i fill del llegendari Krakatoa, va expulsar magma, roques i una columna de fum a més de mig quilòmetre des del seu cim. A la localitat d’Anyer, annexa a Pandenglang, els habitatges i edificis en primera línia de platja apareixien com una pasterada d’enderrocs amuntegats, mentre centenars de locals intentaven recuperar algunes de les seves pertinences. La potència devastadora de les aigües també va arrossegar cap a les platges desenes de vehicles i arbres. Els equips d’emergència amb ajuda de maquinària pesant tractaven de trobar possibles supervivents entre els enderrocs, i recomanaven a la població local evitar acostar-se a les costes. “Molta gent continua en els refugis, mentre uns altres han tornat a les seves llars o romanen amb familiars. Els voluntaris de la Creu Roja col·laboren amb assistència mèdica i ajuden en la cerca de cadàvers i desapareguts”, va apuntar Aulia Arriani, portaveu de Creu Roja Indonèsia. El grup indonesi de música Seventeen es trobava dissabte actuant sobre l’escenari a la platja de Tanjung Lesung quan la sobtada pujada de les aigües va arrossegar l’estructura contra el públic. Riefian Ifan Fajarsyah, vocalista de la formació, va confirmar als seus seguidors la mort del baixista i el mànager de la banda i va dir que la seva xicota i tres integrants del grup es troben desapareguts. Quan va tenir lloc l’incident molts turistes es trobaven a les platges al llarg de Pandeglang, al nord-oest de l’illa de Java, va manifestar.

tracking