Espanya

L''Open Arms' podrà desembarcar a Algesires amb 311 immigrants

El govern de Madrid va autoritzar ahir el vaixell a entrar en aigües espanyoles després que fos refusat per Itàlia i Malta

L''Open Arms' podrà desembarcar a Algesires amb 311 immigrantsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG catalana Proactiva Open Arms va confirmar ahir a la tarda que el govern de Madrid va autoritzar el vaixell Open Arms a entrar en aigües espanyoles i a dirigir-se al port d’Algesires, a Cadis. L’embarcació porta a bord 311 immigrants nàufrags que va rescatar divendres passat a la Mediterrània central, quan viatjaven en tres pasteres davant la costa de Líbia, després de rebre la negativa d’Itàlia i Malta d’acollir-los. Mentrestant, el segon vaixell de l’ONG, l’Astral, i que sol acompanyar-lo en missions d’observació, va sortir ahir a la tarda de Badalona amb menjar i provisions a la trobada de l’Open Arms per assistir-lo a alta mar. L’arribada del vaixell amb els 311 immigrants rescatats està prevista en cinc o sis dies, depenent de les condicions meteorològiques.

Proactiva Open Arms va informar que els dos vaixells navegaran junts fins a Algesires, “port assignat per desembarcar les 311 persones a bord”, va assenyalar una portaveu de l’organització. “Seran molts i difícils dies de navegació, però tenim port segur”, van assenyalar els components d'aquesta organització dedicada al rescat marítim que té la seva seu a Badalona. El govern de Malta sí que va accedir al fet que un dels seus helicòpters de salvament evacués de l’Open Arms una dona i el seu nadó nounat de tan sols dos dies rescatats ahir i que estaven febles de salut.

La tripulació de l’Open Arms esperava que algun dels països als quals va sol·licitar autorització per desembarcar respongués positivament i els donés acollida per evitar una travessia molt més llarga. “Espanya és una opció però suposa entre quatre o cinc dies de viatge. Cada dia que estem a la mar és un risc per a les persones que portem a bord”, va dir Gerard Canals, cap de missió del vaixell. “L'estat de les persones és raonablement bo, però fa molt fred, estan tots en coberta i hi ha molts nens. Mentre el temps i el mar estiguin calmats tot estarà més o menys sota control, però davant una situació de mar complicada tot és més difícil”, van explicar des de l’organització. La resposta del govern contrasta amb la crisi del pesquer Nuestra Madre Loreto, que va estar deu dies a alta mar en espera.

NEGATIVA D’ITÀLIA I MALTA

Malgrat l’assistència, Malta es va negar durant el matí d’ahir a oferir provisions i va rebutjar obrir el seu port per rebre’ls. Segons un comunicat de la secretaria d’Estat de Comunicació, Líbia, Itàlia, França i Tunísia no van respondre a les peticions per desembarcar els immigrants rescatats. “La meva resposta és clara: els ports italians estan tancats! Per als traficants d’éssers humans i per a aquells que els ajuden, la festa s’ha acabat”, va afirmar en xarxes socials el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, líder de la Lliga, formació política d’extrema dreta.

Després del desembarcament de l’Aquarius al juny, aquesta és la quarta vegada que l’Open Arms atracarà, previsiblement, en un port espanyol amb immigrants a bord. Els rescats en el Mediterrani central per part de bucs d’ONG continuen posant de manifest la falta d’un acord entre els socis europeus que estableixin un protocol d’acolliment per a tots els casos, una vegada que Malta i Itàlia mantenen la seva política de ports tancats. Sense acord, cada operació de salvament suposa una disputa entre governs per establir qui obre el seu port i qui es responsabilitza de l’acolliment dels rescatats.

tracking