Espanya

Sánchez i Torra s'emplacen al “diàleg efectiu” en la trobada a Pedralbes

La reunió prèvia al consell de ministres d’avui es tanca sense avenços importants, però els dos governs es tornaran a veure al gener

Sánchez i Torra s'emplacen al “diàleg efectiu” en la trobada a PedralbesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, al Palau de Pedralbes, així com la trobada d’altres membres de tots dos executius, no va suposar avenços significatius entre les dues parts respecte de com abordar el conflicte català, més enllà de la coincidència a mantenir el diàleg.

Després de la trobada, ambdós executius van acordar la difusió d’un comunicat conjunt en el qual subratllen la coincidència en què existeix un “conflicte sobre el futur de Catalunya” però també les discrepàncies “notables” sobre “el seu origen, naturalesa o vies de resolució”. Igualment, també comparteixen una aposta per “un diàleg efectiu que vehiculi una proposta política que compti amb un ampli suport a la societat catalana”.

La nota manté a més que tots dos governs han de continuar potenciant els “espais de diàleg” per “avançar en una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania de Catalunya”, encara que “en el marc de la seguretat jurídica”. En aquest sentit, “la via del diàleg requerirà de l’esforç de totes les institucions, dels actors polítics i de la ciutadania. Tots dos governs es comprometen a treballar per a fer-ho possible”, conclou la nota conjunta.

En roda de premsa, la portaveu del govern català, Elsa Artadi, va destacar que hi ha hagut un “avenç” en el fet que s’hagi obert un diàleg però va admetre que més enllà d’això, la distància entre els dos governs continua sent important. Al seu entendre, és necessari “no quedar-nos en l'àmbit del retòric” i donar “respostes” a la demanda de la societat catalana, va afegir. Amb aquest objectiu, Artadi va anunciar que tots dos executius s’han emplaçat a una nova reunió al gener en la qual hi seran presents ella mateixa i el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i un altre membre de l’executiu central encara per determinar.

Artadi, que al costat d’Aragonès va participar en una reunió paral·lela amb Calvo i la ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, va subratllar que el govern ha presentat un document sobre vies de resolució del conflicte català.

Entre aquestes qüestions hi ha la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, la necessitat d’una “mediació internacional” que faci possible una “negociació en igualtat” i el cessament de l’amenaça de l’aplicació de l’article 155, entre d’altres. Batet va subratllar que en la trobada entre Sánchez i Torra no es va parlar ni del 155 ni del referèndum, i va emfasitzar els “avenços significatius” que s’han aconseguit en el mig any transcorregut des de la primera cita entre Sánchez i Torra a Moncloa, al 9 de juliol.

tracking