eSPANYA

Sánchez no posa límits al diàleg amb Torra però no es veurà amb el govern

El president espanyol tan sols es reunirà amb el de la Generalitat, i no amb la resta de l’executiu, durant la visita a Barcelona de divendres

Sánchez no posa límits al diàleg amb Torra però no es veurà amb el governefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una setmana abans de la celebració del consell de ministres espanyol a Barcelona, poques coses s’han concretat més enllà del lloc de celebració i una altra qüestió que Pedro Sánchez va deixar clara ahir: que tan sols està disposat a reunir-se amb Torra i no amb la resta del govern, i sense establir temes censurats d’entrada en aquest diàleg.

Per al president del govern, en aquesta trobada es pot tractar sobre qualsevol qüestió i, si el president català, Quim Torra, es dedica a parlar d’autodeterminació, per la seva banda, ell parlarà sobre la recuperació de l’Estat del benestar. No en va el govern aprovarà a Barcelona la pujada del salari mínim interprofessional, just una setmana abans que el consell de ministres doni llum verd al projecte de pressupostos per portar-lo al Congrés, on haurà de buscar el suport dels partits independentistes.

Mentrestant, la situació dels polítics presos que es troben en vaga de fam podria entrar la setmana que ve en una etapa crítica, després que ahir hagués de ser traslladat a la infermeria de la presó de Lledoners l’exconseller i diputat de JxCat Jordi Turull. Hi va ser internat per indicació facultativa, en ressentir-se el seu estat de salut després de tretze dies en vaga de fam, encara que no es preveu començar a alimentar-lo.

Enmig d’aquest escenari, el govern espanyol va rebutjar celebrar una minicimera amb la Generalitat a Barcelona. La trobada, si es produeix, solament serà de president a president. La comunicació oficial de la reunió del consell de ministres a la Llotja del Mar es va realitzar la nit de dijous amb cartes de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, al seu homòleg català, Pere Aragonès, i a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en les quals demanava la “màxima col·laboració” de totes dues institucions. També asse­nyala a Aragonès que “seria convenient” una reunió entre Sánchez i Torra, sense la presència dels respectius vicepresidents de cada executiu.

La portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, va insistir des de Berlín que des del seu executiu no volen una reunió “cosmètica”, sinó per “buscar solucions”, i va assegurar que no hi ha res tancat de moment.

EL GOVERN APROVA MESURES SOBRE EL LLOGUER SENSE LIMITAR ELS PREUS

El govern espanyol va aprovar ahir un decret-llei amb mesures urgents sobre l’habitatge, inclosos canvis en la regulació del lloguer, com pujar a 5 anys la pròrroga obligatòria dels contractes o limitar a 2 mensualitats les fiances, però sense fixar topalls als preus. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va dir en roda de premsa que l’executiu descarta aquestes mesures d’intervenció directa en els preus de lloguer, però fonts del departament van assenyalar després que aquesta possibilitat segueix en estudi i que podria incloure’s més tard. El líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, va avançar que el seu grup parlamentari votarà en contra del decret si no es rectifica per incloure mesures per abaixar els preus del lloguer.

tracking