Regne Unit

May ajorna el vot del Brexit i intenta reobrir el diàleg amb Brussel·les

La ‘premier’ posposa la votació a la Cambra dels comuns i demanarà a la UE “garanties addicionals” per evitar una frontera a Irlanda del Nord

May ajorna el vot del Brexit i intenta reobrir el diàleg amb Brussel·lesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va admetre ahir que estava abocada a una àmplia derrota en la votació sobre l’acord del Brexit prevista per al matí, per la qual cosa la va ajornar de manera indefinida, i tornarà a Brussel·les per mirar de reobrir la negociació. Així, la cap de govern demanarà als líders de la UE “garanties addicionals” sobre el mecanisme de seguretat dissenyat per evitar una frontera a Irlanda del Nord, que segons els euroescèptics pot obligar al Regne Unit a mantenir el vincle amb les estructures comunitàries durant anys.

Desenes de diputats conservadors van amenaçar amb rebel·lar-se i votar contra el pacte, confirmat a final de novembre pels 27 socis europeus restants i que requereix el vistiplau de la Cambra dels comuns per entrar en vigor. La falta de suport al parlament britànic ha augmentat el temor al fet que el Regne Unit abandoni la UE el 29 de març vinent de forma no negociada, un escenari que segons el Banc d’Anglaterra pot comportar una caiguda del 8% en el PIB britànic.

Després de l’anunci de May, la lliura esterlina va baixar un 1,75% enfront del dòlar i un 1,45% respecte a l’euro, mentre que la patronal britànica d’empresaris CBI va alertar que es pot obrir una “crisi nacional” si no s’aprova “aviat” un acord.

La primera ministra va mantenir contactes el cap de setmana passat amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el de la Comissió, Jean-Claude Juncker, així com amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre irlandès, Leo Varadkar. Preveu a més reunir-se amb diversos dirigents comunitaris en els propers dies, abans de la cimera europea que començarà dijous que ve.

May va rebutjar concretar quan espera sotmetre a votació l’acord del Brexit, i la líder conservadora als Comuns, Andrea Leadsom, es va limitar a confirmar que les dues cambres del Parlament mantenen els plans d’iniciar el recés nadalenc el 20 de desembre i reprendre l’activitat habitual el 7 de gener.

“Si haguéssim seguit endavant amb la votació, l’acord hagués estat rebutjat amb un marge significatiu”, va declarar May davant els diputats, mentre el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va esgrimir que el govern “ha perdut el control dels esdeveniments”. El Partit Nacionalista Escocès (SNP), el Liberal Demòcrata i el gal·lès Plaid Cymru van expressar, a més, el seu suport a una eventual moció de censura laborista contra May, si bé els vots de les quatre formacions no sumen la majoria necessària perquè prosperi.

Suports per a una moció

Un portaveu del partit de Corbyn va expressar que el partit planeja donar aquest pas quan consideri que la moció té “opcions de prosperar”. Així, “quan May torni amb el mateix acord a la Cambra dels comuns, sense canvis significatius, més gent a la Cambra haurà d’enfrontar-se amb aquesta realitat”, va esgrimir aquest portaveu.

El debat d’ahir als Comuns va atreure a diversos grups de manifestants a les portes del palau de Westminster, entre els quals defensors que es convoqui un segon referèndum, una opció que May va tornar a descartar. “Els ciutadans sabien el que estaven votant (al juny del 2016), sabien el que volien, en termes d’abandonar la Unió Europea, i hem d’escoltar-los”, va argumentar la cap de govern.

tracking