FRANÇA

Macron no descarta declarar l'estat d'emergència després dels disturbis

El president francès i el govern estudien “aplicar mesures” perquè els incidents arran de les protestes dels Armilles Grogues de dissabte “no es tornin a produir”

Macron no descarta declarar l'estat d'emergència després dels disturbisefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França no descarta declarar l’estat d’emergència si persisteixen els disturbis a París, els més greus en més d’una dècada, arran de les protestes dels Armilles Grogues. El govern gal insta els manifestants pacífics a asseure’s a la taula de negociacions, segons va declarar ahir el portaveu de l’executiu, Benjamin Griveaux. “Hem de pensar en les mesures que es poden prendre perquè aquests incidents no tornin a succeir”, va manifestar Griveaux a la ràdio Europe 1. “Totes les mesures seran estudiades”, va afirmar.

El president del país, Emmanuel Macron, va reunir-se amb el primer ministre, Édouard Phillipe, i el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, per parlar dels disturbis i la manera d’iniciar un diàleg amb un moviment de protesta que no té una estructura o lideratge real. “No pot ser que cada cap de setmana es converteixi en una reunió o en un ritual per a la violència”, va afegir Griveaux, que va assegurar que la declaració de l’estat d’emergència és una opció real per impedir nous actes violents com els de dissabte, que es van saldar amb 110 ferits i 287 detinguts. Castaner va explicar que les autoritats havien implementat totes les mesures de seguretat per prevenir la violència, però que s’havien enfrontat a grups extremament violents, organitzats i determinats.

No obstant això, també va reconèixer que el Govern havia comès un error en la forma com va comunicar els seus plans per allu­-nyar-se de la dependència del petroli, la política que ha portat a augmentar els impostos sobre el combustible i que va originar les actuals protestes. Macron va demanar ahir al primer ministre que es reuneixi amb l’oposició i amb els Armilles Grogues per buscar una sortida a la crisi nacional provocada per les seves protestes per la pujada del cost de la vida, mentre que el moviment insta a noves manifestacions. Macron es va deixar veure ahir a primera hora a la zona de l’Arc de Triomf, la més afectada dissabte pels aldarulls. Un cop allà, va comprovar els danys provocats per les protestes contra la pujada d’impostos dels carburants.

tracking