espanya

El VIH deixarà de ser motiu d'exclusió per accedir a llocs de treball públics

El govern elimina la sida, la diabetis, la celiaquia i la psoriasi com a causes per no poder entrar a cossos com la policia o l’exèrcit, entre d’altres

El VIH deixarà de ser motiu d'exclusió per accedir a llocs de treball públics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol va acordar ahir eliminar el VIH, la diabetis, la celiaquia i la psoriasi com a motiu d’exclusió per accedir a qualsevol lloc de treball públic –incloent les forces armades i els cossos i forces de seguretat de l’Estat–, com passava fins ara.

Així ho va anunciar la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la qual va explicar que l’executiu revisarà tots els quadres d’exclusions mèdiques vigents per accedir a la funció pública. “Parlem del següent: aixecar aquestes causes d’exclusió pel simple diagnòstic per al cas del VIH, la diabetis, la psoriari i la celiaquia”, va indicar la vicepresidenta.

Aquesta mesura afectarà prop de set milions de persones que pateixen alguna d’aquestes quatre patologies i que, segons Calvo, “s’han convertit en veritables estigmes i en traves discriminatòries”, ja que els quadres mèdics d’exclusió per accedir a determinats llocs públics prohibien la concessió de la plaça a aquests col·lectius.

A l’hora de prendre aquesta decisió –una reclamació que els col·lectius de pacients estan exigint des de fa anys–, l’executiu ha tingut en compte tots els requisits cientificomèdics que avalen que pel simple diagnòstic d’aquestes malalties “no es pot discriminar ni barrar el pas a qui vol accedir a funció pública”, va ressaltar la vicepresidenta del govern.

Els llocs de treball públics als quals es refereix aquesta mesura afecten l’administració civil i militar, les forces i cossos de seguretat de l’Estat i l’ocupació laboral, segons va assenyalar Calvo. La vicepresidenta de l’executiu i ministra d’Igualtat va al·ludir l’article 14 de la Constitució, que estableix que tots els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaldre cap discriminació, i a la llei d’igualtat de tracte. “Són milions i milions de dones i d’homes que pel simple diagnòstic veuen reduïdes les seves possibilitats d’obtenir un tracte d’igualtat”, va denunciar la número dos de Pedro Sánchez.

En un altre ordre de coses, el govern va aprovar la seva proposta de reforma constitucional per limitar els aforaments dels membres de l’executiu, diputats i senadors, un avantprojecte de llei que no compta d’entrada amb el suport de l’oposició, els vots de la qual són imprescindibles per aprovar-la. El text del govern planteja la modificació dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució per limitar l’aforament “estrictament a les funcions del càrrec”, va explicar Calvo.

Ronda de contactes

La vicepresidenta també va comentar que Sánchez iniciarà els propers dies una ronda de contactes amb els portaveus dels grups parlamentaris per buscar suport de cara a la seva votació al Congrés i el Senat, on requereix per ser aprovada d’una majoria de tres cinquenes parts.

Aquesta reforma de la Constitució, que estableix un termini màxim d’un any per completar les modificacions legals necessàries, ja ha despertat, però, el rebuig i les crítiques dels principals grups de l’oposició, PP i Ciutadans. El líder popular, Pablo Casado, va qualificar la proposta de “globus sonda” i “cortina de fum” per amagar els casos dels membres de l’executiu, mentre que per a Albert Rivera l’eliminació dels aforaments per als delictes comesos fora de l’exercici del càr­rec polític és una “estafa” i un “engany” que “pretén blindar els corruptes”.

tracking