Catalunya

Vaga històrica dels metges d'atenció primària per dignificar la seva feina

Un 77% dels professionals, segons el sindicat, secunden la mobilització

Vaga històrica dels metges d'atenció primària per dignificar la seva feinaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un gran nombre de metges d’atenció primària de Catalunya –un 77%, segons el sindicat Metges de Catalunya (MC), i un 48,42% segons Salut– van secundar ahir la primera jornada d’una vaga sense precedents convocada per a tota la setmana per tal de reclamar poder atendre “dignament” els pacients. Representants del sindicat mèdic i directius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del departament de Salut van mantenir a la tarda una nova reunió per intentar evitar una segona jornada de vaga, que ahir va deixar els ambulatoris pràcticament buits.

Els 5.700 metges de primària reclamen que els redueixin les visites a un màxim de 28 diàries –ara n’estan fent 40– i garantir un mínim de 12 minuts d’atenció a cada pacient –ara els visiten durant uns sis minuts de mitjana–, a més de recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010, que xifren en un 30% del seu sou.

Els metges de la concertada també van secundar la convocatòria de vaga –un 73,5% segons el sindicat; un 35,14% segons Salut–, perquè no estan d’acord amb les condicions fixades al conveni de la sanitat concertada.

Encara que els metges, que no havien convocat cap vaga a Catalunya des de feia una dècada, i l’ICS coincideixen en el diagnòstic que els facultatius estan sobresaturats de feina, que necessiten més temps per atendre correctament els pacients i que estan insuficientment retribuïts, les discrepàncies han sorgit sobre com afrontar la reducció de visites. Mentre que el sindicat considera “irrenunciable” i “innegociable” reduir el nombre de visites diàries a 28 i dedicar un temps mínim a cadascuna de 12 minuts, l’ICS prefereix reduir el nombre total de la població distribuïda a cada metge, però sense fixar un límit de visites. A canvi, l’ICS ha ofert compensar econòmicament els metges per la sobrecàrrega si han de dedicar més hores als pacients, perquè diu que no pot trobar dos-cents nous metges a l’atur per contractar-los i alleujar la situació.

Centenars de metges es van concentrar al matí vestits amb bata blanca davant la seu de l’Institut Català de la Salut, i vàries desenes van irrompre a l’interior per exigir les seves reivindicacions, que més tard van traslladar davant la seu de la patronal de la sanitat concertada Unió Catalana d’Hospitals.

MC va titllar d’“èxit absolut” la mobilització “massiva” dels metges, i va instar l’ICS i a les patronals de la concertada a “escoltar el clam dels facultatius i atendre les peticions legítimes i necessàries per millorar l’assistència als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals”. Durant la jornada de vaga, els ambulatoris, consultes i dispensaris d’atenció primària van veure disminuïda notablement la seva activitat, amb només un 25% dels metges en serveis mínims, i es van dedicar a reprogramar les visites afectades per la vaga i a atendre alguns usuaris que desconeixien la mobilització.

Voluntat d’acord

Els representants de MC i responsables de l’ICS i de Salut van expressar ahir a la tarda la voluntat d’“aconseguir un pacte”. La doctora Carolina Roser, membre del comitè de vaga de MC, va afirmar que “els metges no cediran en les negociacions. Hem de limitar les visites; podem parlar de dues o tres visites menys, però ha d’haver-hi un límit, perquè tots tenim un límit a la nostra feina”, va ressaltar.

tracking