Tots els estats van ratificar l’acord pel qual el Regne Unit deixarà de ser-ne membre a partir del 29 de març
A la cimera d'ahir es va aprovar el Brexit.
EFE
Actualitzada 26/11/2018 a les 07:23
Els líders dels vint-i-set estats que seguiran a la Unió Europea després de la sortida del Regne Unit van signar ahir l’acord per a la retirada britànica del club comunitari, un text que la Comissió Europea va instar a ratificar al Parlament de Londres, perquè és “l’únic pacte possible i convido els que ho hagin de fer a la Cambra dels Comuns a tenir-lo en consideració”, va declarar el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. En la reunió, els líders van donar el seu suport polític tant al pacte sobre la retirada britànica de la UE com a la declaració política de la futura relació. Tot i així, el Brexit encara s’ha d’aprovar al Parlament de Westminster, on la premier no té els suports garantits, a l’Eurocambra i pels ministres de cada país.
Malgrat el suport polític de tothom, Juncker va afirmar que el Brexit, que es produirà oficialment el 29 de març, “no dona lloc a treure el xampany ni a fer aplaudiments, ja que és un moment trist per a la Unió Europea però també per al Regne Unit”, va ressaltar. El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va indicar que a partir de l’abril es començarà a negociar la relació futura entre les dues parts, la qual haurà d’incloure un acord d’associació econòmica i un altre de cooperació en matèria de seguretat.
La cimera va perillar durant unes hores pels dubtes d’Espanya sobre l’acord perquè, segons Madrid, aquest no donava garanties jurídiques suficients sobre qualsevol futur acord amb Gibraltar. No obstant això, dissabte, el president, Pedro Sánchez, va anunciar que Espanya hi votaria a favor després d’aconseguir un “triple blindatge històric” sobre el Penyal. “L’acord és bo per a Espanya”, va afirmar Juncker, qui va afegir una breu frase en castellà. “El nostre afecte i solidaritat són amb Espanya.” Tot i així, alguns socis estan molestos amb Madrid pel seu moviment “d’últim minut” i per haver amenaçat de bloquejar l’acord per Gibraltar, un gest que, segons van considerar fonts diplomàtiques, “no té cap justificació basada en fets” ni anava vinculat a “un problema polític”.
-
#4 Realitat paralel·la
(26/11/18 17:08)
-
#3 karlitos
(26/11/18 13:56)
-
#2 Dani
(26/11/18 12:07)
-
#1 Casual wear
(26/11/18 11:47)
Dani va dir..El guanyador absolut del BREXIT és Regne Unit, seguirà tenint els mateixos avantatges aranzelàries que si estigués a la UE, però conservant una moneda, una identitat cultural i sobirania jurídica, la seva moneda creixerà per no estar vinculada a una Europa en decadència, els seus desicions polítiques i militars no seran vinculants amb la Unió, per cert, i molt relacionat, la Banca Rothschild al novembre va posar a la venda tots els seus negocis de fideïcomisos.
RespondreEn aquest cas no hi ha guanyadors, tothom ha perdut. Quan la solidaritat, els valors comuns, les ganes d'avançar tots plegats i el "virtus unita fortior" deixen pas als nacionalismes, als egoismes, a les identitats culturals mal enteses entrem en una situació molt i molt delicada. Potser als iluminats que diuen aquestes coses els hi caldria haver viscut la segona guerra mundial en la qual un tal "Fuhrer" volia una nació aria i culturalment homogenea. Molt preocupant tot plegat.
Aprofito per aclarir, que en el cas del Brexit, ara que estan veient les orelles al llop, segons les enquestes, si es tornés a votar el resultat seria el contrari. En aquest sentit, podria parlar de la inadequació de fer Referendums a tort i a dret, però això serà en un altre capítol.