Regne Unit

Els vint-i-set països de la Unió Europea donen suport al Brexit

Tots els estats van ratificar l’acord pel qual el Regne Unit deixarà de ser-ne membre a partir del 29 de març

Els vint-i-set països de la Unió Europea donen suport al Brexit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders dels vint-i-set estats que seguiran a la Unió Europea després de la sortida del Regne Unit van signar ahir l’acord per a la retirada britànica del club comunitari, un text que la Comissió Europea va instar a ratificar al Parlament de Londres, perquè és “l’únic pacte possible i convido els que ho hagin de fer a la Cambra dels Comuns a tenir-lo en consideració”, va declarar el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. En la reunió, els líders van donar el seu suport polític tant al pacte sobre la retirada britànica de la UE com a la declaració política de la futura relació. Tot i així, el Brexit encara s’ha d’aprovar al Parlament de West­minster, on la premier no té els suports garantits, a l’Eurocambra i pels ministres de cada país.

Malgrat el suport polític de tot­hom, Juncker va afirmar que el Brexit, que es produirà oficialment el 29 de març, “no dona lloc a treure el xampany ni a fer aplaudiments, ja que és un moment trist per a la Unió Europea però també per al Regne Unit”, va ressaltar. El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va indicar que a partir de l’abril es començarà a negociar la relació futura entre les dues parts, la qual haurà d’incloure un acord d’associació econòmica i un altre de cooperació en matèria de seguretat.

La cimera va perillar durant unes hores pels dubtes d’Espa­nya sobre l’acord perquè, segons Madrid, aquest no donava garanties jurídiques suficients sobre qualsevol futur acord amb Gibraltar. No obstant això, dissabte, el president, Pedro Sánchez, va anunciar que Espanya hi votaria a favor després d’aconseguir un “triple blindatge històric” sobre el Penyal. “L’acord és bo per a Espanya”, va afirmar Juncker, qui va afegir una breu frase en castellà. “El nostre afecte i solidaritat són amb Espanya.” Tot i així, alguns socis estan molestos amb Madrid pel seu moviment “d’últim minut” i per haver amenaçat de bloquejar l’acord per Gibraltar, un gest que, segons van considerar fonts diplomàtiques, “no té cap justificació basada en fets” ni anava vinculat a “un problema polític”.

tracking