Espanya

Els consumidors guanyen la macrocausa per les clàusules terra

La justícia resol a favor de l’associació Adicae i ordena als bancs la devolució de tot el que es va cobrar de més des de la firma de la hipoteca, més interessos

Els consumidors guanyen la macrocausa per les clàusules terraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència provincial de Madrid va resoldre ahir a favor de l’associació de consumidors Adicae en el marc de la macrodemanda per clàusules terra contra unes 40 entitats bancàries, a les quals obliga a retornar “totes les sumes percebudes” de forma indeguda des de l’inici de la contractació. En la sentència coneguda ahir, que pot ser recorreguda en cassació davant la sala civil del Tribunal Suprem, els magistrats que formen la secció 28 reconeixen el dret dels perjudicats a recuperar els diners abonats de més als seus bancs més els interessos legals, “sense la limitació temporal” apreciada en primera instància.

Interposada el 2010 contra 101 entitats –de les quals finalment en quedarien 40 després dels processos de fusió–, la macrodemanda va obtenir la victòria al jutjat mercantil número 11 de Madrid fa més de dos anys, en una sentència que obligava les entitats a retornar els diners a partir de la data que el Suprem va declarar la primera nul·litat de les clàusules terra, el 9 de maig del 2013. Aquesta decisió, dictada mesos abans que el Tribunal de Justícia de la UE concedís la total retroactivitat als afectats el desembre del 2016, va ser especialment ben rebuda pels 15.000 perjudicats adherits a la causa, que estimava el perjudici anual mitjà en 2.000 euros i calculava que l’impacte per a la banca podria ser d’uns 1.000 milions.

Amb tot, l’agrupació va recór­rer perquè el rescabalament s’ampliés fins al moment de firmar la hipoteca, en entendre que “no concorre cap risc d’insolvència” per a les entitats condemnades, “ni sistèmic per a l’economia nacional”, que justifiquessin el fet que no s’apliqués l’“efecte natural de la nul·litat de la clàusula”. Això és el que ara aprecia aquesta secció de l’Audiència provincial, formada pels magistrats Ángel Galgo, Enrique García i Francisco de Borja Villena, que remeten a la doctrina comunitària i rebutgen els arguments de la banca, que, entre altres aspectes, va al·legar falta de legitimitat d’Adicae en el procediment.

En un comunicat, l’associació que presideix Manuel Pardos va celebrar la “victòria històrica” dels consumidors en aquesta macrodemanda, la “major acció judicial” contra el que consideren el “major frau de la banca” a la història del país.

Veto a l’acord del Brexit

En un altre ordre de coses, el president espanyol, Pedro Sánchez, es va ratificar ahir des de Cuba a mantenir el veto al preacord entre la UE i el Regne Unit pel Brexit, perquè considera que no es donen prou garanties en relació amb la situació de Gibraltar. En plantejar-se-li si estudia no assistir a la reunió extraordinària del Consell Europeu de demà, Sánchez es va limitat a dir que “si hi ha acord, lògicament s’hi anirà”.

tracking