regne unit

May conté la cadena de dimissions entre amenaces al seu lideratge

La ‘premier’ obté el suport d’alguns dels ministres més euroescèptics, però una vintena de diputats ‘tories’ secunden ja la moció de confiança

May conté la cadena de dimissions entre amenaces al seu lideratgeefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va aconseguir contenir ahir la cadena de dimissions arran de la publicació de l’acord del Brexit i va sumar el suport explícit d’alguns dels membres més euroescèptics del seu govern, tot i que encara persisteixen les amenaces contra el seu lideratge.

El ministre de Medi Ambient, Michael Gove, va expressar el seu suport a la cap de Govern després d’insistents rumors sobre la seva possible dimissió, mentre que el titular de Comerç Internacional, Liam Fox, un dels més fervents partidaris d’un Brexit dur en l’executiu, va trencar també el seu silenci per assegurar que May té la seva “total confiança”.

El major risc a curt termini que afronta la primera ministra és que 48 diputats conservadors –el 15% del grup parlamentari– reclamin que es convoqui una moció per mirar de desbancar-la com a líder de la formació. Més d’una vintena de tories han fet ja pública aquesta petició, descontents amb un acord que en la seva opinió mantindrà el Regne Unit massa integrat en les institucions comunitàries després de la seva sortida de la UE, prevista per al 29 de març.

Diputats conservadors van assegurar que alguns membres del partit podrien haver enviat la carta demanant una moció de confiança sense anunciar-ho, de manera que el nombre de suports necessaris es podria aconseguir en breu. Això obligaria May a sotmetre’s a una votació en la qual necessitaria el suport d’almenys la meitat dels seus 315 diputats. El número dos de la mandatària conservadora, David Lidington, va advertir, no obstant això, que si es produeix la moció de confiança May podria gua­-nyar-la “generosament”.

Malgrat les turbulències, la primera ministra va seguir ahir endavant amb la seva defensa del pacte aconseguit amb Brussel·les i va substituir el seu dimitit ministre del Brexit, Dominic Raab, per un advocat expert en assegurances i serveis financers, Stephen Barclay. Es tracta d’un diputat conservador relativament desconegut per als ciutadans, que va defensar la sortida de la UE abans del referèndum del 2016 i que fins ara era secretari d’Estat de Salut i Serveis Socials.

Fonts properes al govern van indicar a mitjans britànics que la facció d’euroescèptics al gabinet pot haver decidit mantenir-se de moment al costat de la primera ministra per mirar de pressionar-la en favor de tornar a la taula de negociacions a Brussel·les i buscar més concessions, quelcom al que la UE no s’ha mostrat disposada. Un altre dels motius que poden contribuir a frenar els atacs contra May és la falta de candidats clars per reemplaçar-la en un moment crític, quan el Regne Unit pot veure’s forçat a abandonar la UE sense un pacte en cas que el Parlament no avali l’acord de 585 pàgines fet públic aquesta setmana.

Possibles substituts de May

Així, el possible substitut hauria de ser algú que “estigui o hagi estat al gabinet” i que cregui a “abandonar la Unió Europea amb un acord de lliure comerç i no sent un satèl·lit” de Brus­sel·les, va manifestar el tory Steve Baker, un dels impulsors de la moció de confiança. Tant Dominic Raab com el seu predecessor en el departament del Brexit, David Davis, que també va renunciar al càrrec, al juliol, apareixen en les apostes com a possibles aspirants.

tracking