regne unit

May s'aferra a l'acord del Brexit enmig de crítiques i dimissions

El ministre encarregat de la sortida de la UE, Dominic Raab, i la titular de Treball i Pensions, Esther McVey, deixen el govern

May s'aferra a l'acord del Brexit enmig de crítiques i dimissions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es va aferrar ahir a l’acord preliminar del Brexit subscrit amb Brussel·les malgrat les fortes crítiques rebudes des del seu propi partit i fins a dues dimissions al seu govern.

Renúncies a l’executiu, cartes dels diputats conservadors demanant una moció de confiança i durs atacs de l’oposició va haver d’encaixar la premier, qui dimecres anunciava triomfal que els seus ministres donaven suport al pacte per a la sortida del Regne Unit de la UE. Ahir, però, es va saber que no tots els membres del gabinet anaven en el mateix vaixell, començant per la dimissió de qui capitanejava les negociacions del Brexit, el ministre per a la sortida de la Unió Europea, Dominic Raab. Una altra baixa destacada va ser la de la titular de Treball i Pensions, Esther McVey, juntament amb la d’alguns secretaris d’Estat. El degoteig de dimissions podria continuar.

Aquest panorama no va descoratjar la conservadora davant la Cambra dels comuns i els periodistes, defensant a ultrança un acord del qual es desentén el seu propi negociador, la qual cosa va despertar més rialles entre els diputats que els seus famosos balls virals a la xarxa. I és que si May s’enfonsa amb la seva taula de salvació, l’acord preliminar del Brexit pot anar-se’n també en orris i no tirar endavant ni encara que ho intentin units els 27 membres de la UE.

La píndola més amarga que pot ennuegar May i deixar-la sense veu a la Unió Europea és el repte públic al seu lideratge d’un dels líders del sector més euròfob del Partit Conservador, Jacob Rees-Mogg, primer a promoure una moció de confiança contra ella. Si aconsegueix que altres 47 parlamentaris segueixin el seu exemple i enviïn una carta al grup tory en contra de May, es convocaria una votació per iniciar un procés de primàries.

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va abundar en l’extrema feblesa de la dirigent d’un govern que és un “caos” i va anunciar el vot en contra d’aquest polèmic text de 600 pàgines.

Mentrestant, May, amb una gran capacitat de resiliència, insisteix que el “lideratge” és prendre “decisions correctes” i no “les fàcils”. Així, va ressaltar que “podem abandonar la UE sense cap tipus d’acord, trobar-nos que no hi hagi cap tipus de Brexit, o podem mostrar unitat i fer suport al millor pacte possible”, que, al seu entendre, és el que ella promou.

No obstant això, vist l’incomptable exèrcit de detractors, el document té poques possibilitats de ser aprovat quan es voti en la Cambra dels comuns el desembre. La principal pedra en el camí és el pla per evitar una frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda, una exigència clau també per a Brussel·les.

tracking