França

Macron defensa el multilateralisme en el centenari de la Gran Guerra

El president gal recorda que només treballant conjuntament es podran “conjurar” les amenaces actuals com el canvi climàtic, la pobresa o la gana

Macron defensa el multilateralisme en el centenari de la Gran GuerraEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va aprofitar la presència de la setantena de dirigents dels cinc continents en la commemoració de l’armistici de la Primera Guerra Mundial que es va fer ahir a París per fer un al·legat del multilateralisme com a forma d’evitar nous conflictes. En una cerimònia sense precedents per la presència de tants dirigents estrangers, entre els quals hi havia el dels Estats Units, Donald Trump, o de Rússia, Vladímir Putin, Macron va tornar a carregar contra el nacionalisme però aquesta vegada ho va fer contraposant-lo al patriotisme que va alimentar els combatents francesos durant la Primera Guerra Mundial. “El patriotisme és justament el contrari del nacionalisme, ja que aquest traeix els valors que l’altre enalteix”, va sentenciar.

Macron va afirmar que “la lliçó de la Gran Guerra no pot ser el rancor d’un poble contra un altre, ni tampoc l’oblit del passat”, sinó més aviat els esforços de construir la pau amb “les primeres cooperacions internacionals”. Per això, va insistir a defensar la Unió Europea sorgida de la reconciliació i de la cooperació entre França i Alemanya, “una unió lliurement consentida i mai vista en la història, que ens deslliura de guerres civils”. També l’ONU, “garant d’un esperit de cooperació per defensar el bé comú d’un món el destí del qual està indissolublement unit. Junts podem conjurar aquestes amenaces, com són l’espectre del canvi climàtic, la pobresa, la gana, la malaltia, les desigualtats i la ignorància. Hem començat aquesta lluita i la podem guanyar. Continuem perquè la victòria és possible”.

La cerimònia va començar amb la pujada per l’avinguda dels Camps Elisis de tots els caps d’Estat i de Govern, que van sortir moments abans del Palau de l’Elisi, on els va rebre el president francès. Només va haver-hi dues excepcions, Trump, que no va passar per la residència del mandatari gal, malgrat que feia més d’un dia que era a la capital francesa, i Putin, qui va aterrar amb retard ahir mateix.

Una vegada que tots van estar col·locats a la tribuna de personalitats, junt amb una quinzena de dirigents d’organitzacions internacionals, Macron va iniciar l’homenatge a les unitats militars franceses que han patit baixes mortals aquest darrer any. Un cor militar va entonar l’himne nacional francès i després una peça de Bach, que va donar pas a la lectura per part de diversos estudiants dels textos escrits que van redactar soldats dels vuit principals països combatents.

L’acte més solemne es va produir en el monument al soldat desconegut, al centre de l’Arc del Triomf. Després d’encendre la flama, el cap de l’Estat francès va col·locar una corona de flors i es va guardar un respectuós minut de silenci.

tracking