x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
França

Trump i Macron xoquen a París per la seva visió de la defensa d'Europa

El president francès insisteix en la creació d’un exèrcit europeu, mentre que el nord-americà reclama un millor repartiment en les càrregues miliars de l’OTAN
Els presidents Emmanuel Macron i Donald Trump, ahir a París.

Trump i Macron xoquen a París per la seva visió de la defensa d'Europa

Els presidents Emmanuel Macron i Donald Trump, ahir a París.

AGÈNCIES
Actualitzada 11/11/2018 a les 07:11
Els presidents de França i dels Estats Units, Emmanuel Macron i Donald Trump, van xocar ahir una vegada més, dins de la complexa relació que mantenen, per les seves diferents visions sobre l’estratègia militar d’Europa. Un polèmic tuit que Trump va llançar abans d’aterrar a París, la nit de divendres, va fixar les bases del desacord entre ambdós. “El president francès Macron acaba de proposar que Europa construeixi el seu propi exèrcit per protegir-se a si mateixa d’EUA, la Xina i Rússia. Molt insultant, però potser Europa primer hauria de pagar la seva part equitativa de l’OTAN, que EUA subvenciona enormement!”, va escriure. Al president nord-americà li va irritar una entrevista a Macron publicada aquesta setmana en la qual va cridar Europa a crear un exèrcit per protegir-se “fins i tot dels EUA”, després de la decisió de Trump d’abandonar el tractat d’eliminació de míssils nuclears de mitjà i curt abast.
Amb aquesta premissa, Trump, que és a París per participar avui en la commemoració del centenari del final de la I Guerra Mundial, va arribar ahir al Palau de l’Elisi amb semblant crispat.


declaracions posteriors

No obstant això, a iniciativa de Macron tots dos van tractar, en unes improvisades declaracions a la premsa, de rebaixar la tensió abans de la seva trobada. “Comparteixo la visió del president Trump que necessitem un millor repartiment dins de l’OTAN, i crec que les meves propostes per a la defensa europea són totalment congruents amb això”, va dir Macron. Malgrat això, sense entrar en detalls, el president gal va insistir que Europa necessita majors capacitats militars per no dependre de la protecció dels Estats Units. Precisament per aquest motiu, va tornar a reclamar la necessitat de construir una “Europa de la defensa”. Per la seva banda, Trump va optar per un discurs apaivagador.
“Ens hem convertit en molt bons amics en aquests dos últims anys, i tenim en comú moltes coses, potser més del que la gent creu. Aprecio el que diu sobre compartir les càrregues [militars]. Volem una Europa forta. Això és molt important per a nosaltres”, va assenyalar el president dels Estats Units d’Amèrica.

 
TROBADA ENTRE MACRON I MERKEL ON ES VA CELEBRAR L'ARMISTICI EL 1918
El president de França, Emmanuel Macron, i la canceller alemanya, Angela Merkel, van protagonitzar ahir una històrica trobada a Compiègne, al nord de París, en el mateix lloc on Alemanya i les potències aliades van signar l’armistici que va posar fi a la I Guerra Mundial. Es tracta de la primera vegada que els màxims responsables de tots dos països visiten junts l’emplaçament. Els dos líders van descobrir una nova placa commemorativa en el Memorial situat en l’anomenat Clar de Rhetondes, i van deixar una imatge icònica que ha estat comparada per la premsa internacional a la que van protagonitzar els seus predecessors, François Miterrand i Helmut Kohl, agafats de la mà a Verdun l’any 1984.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts