França

La justícia obre dues investigacions contra el partit de Mélenchon

Una recerca es refereix al finançament de campanya de La França Insubmissa a les presidencials del 2017 i una altra a la contractació d’assistents d’eurodiputats

La justícia obre dues investigacions contra el partit de MélenchonEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de París va anunciar ahir l’obertura de dues investigacions contra el partit del líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon, La França Insubmisa (LFI), una pel finançament de la campanya electoral per a les presidencials del 2017 i una altra per la contractació d’assistents dels seus eurodiputats. Els jutges d’instrucció es faran càrrec a partir d’ara d’aquestes dues recerques preliminars que des de març i juny havia llançat la Fiscalia, i que van portar al registre de diferents seus del partit i residències dels seus principals col·laboradors el mes passat.

Una es refereix al finançament de la campanya del 2017 pels càr­recs de temptativa de frau, abús de confiança, blanqueig, abús de béns i operació il·lícita d’ús de mà d’obra amb finalitats lucratives. La segona, en relació amb les condicions de contractació d’assistents al Parlament Europeu, per malversació de fons públics i blanqueig. Cap d’elles identifica els possibles responsables d’aquests delictes.

Mélenchon, que quan es van produir els registres de domicilis i seus vinculades al partit a l’octubre va denunciar una “ofensiva política” de la Fiscalia teledirigida pel president francès, Emmanuel Macron, es va felicitar ahir del gir del procediment, que ara serà dirigit per jutges instructors. “Per fi tornem a la normalitat judicial. S’ha designat un jutge d’instrucció. Sortim de les urpes de l’arbitrarietat en la qual queden el 97% dels processos que passen directament de la investigació preliminar al tribunal”, va reaccionar Mélenchon a Twitter.

La Fiscalia va obrir al març la primera recerca després de rebre una denúncia contra Mélenchon relativa a les condicions d’ocupació d’assistents parlamentaris per part d’una eurodiputada de l’ultradretà Front Nacional, partit que està investigat pel mateix motiu. La segona, del 5 d’abril, va tenir l’origen en un informe de la Comissió Nacional de Comptes de Campanya i de Finançament Polític sobre les finances del líder esquerrà en les presidencials de l’any passat. Segons l’emissora France Info, la seva cap de comunicació, Sophie Chikirou, era la responsable d’una trama per facturar dues vegades certes despeses de campanya, que després eren reemborsades per l’Estat.

ELS ACTES ANTISEMITES PUGEN UN 69% EN NOU MESOS

Els actes antisemites van registrar un augment del 69% els nou primers mesos de l’any a França, va alertar ahir el primer ministre, Édouard Philippe, en un article a la seva pàgina de Facebook. “Estem molt lluny d’haver acabat amb l’antisemitisme. Acabo de conèixer les dades més recents sobre l’evolució d’actes antisemites al nostre país i són implacables. Després de dos anys a la baixa, el nombre d’atacs va augmentar més d’un 69% els primers nou mesos de l’any”, va denunciar. Philippe va avançar algunes de les mesures que prepara l’executiu per lluitar contra el racisme, com una xarxa d’investigadors i magistrats formats “específicament en la lluita contra els actes d’odi”, i un dispositiu de denúncia en línia.

tracking