x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Estats Units

Els demòcrates frenen Trump en imposar-se a la cambra baixa

Nancy Pelosi es perfila com a nova presidenta de la Cambra de Representants
Donald Trump, ahir en roda de premsa.

Els demòcrates frenen Trump en imposar-se a la cambra baixa

Donald Trump, ahir en roda de premsa.

EFE
Actualitzada 08/11/2018 a les 06:38
Els demòcrates van aconseguir arrabassar ahir a la nit la majoria als republicans a la Cambra de Representants dels Estats Units, una victòria que vaticinaven les enquestes i que suposa un fre al president, Donald Trump, per avançar la seva agenda al Congrés. El Senat, en canvi, continuarà en mans demòcrates.
Durant el seu discurs de victòria, la líder demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va assegurar que “demà serà un nou dia” per al país i va insistir que servirà per posar fi a la divisió que viuen els EUA. Pelosi, qui serà a partir de gener la presidenta de la cambra baixa després de vuit anys en mans conservadores, va dir que la fita dels demòcrates no té a veure amb les diferències partidistes, sinó amb “conservar els valors constitucionals”. Així, “amb aquesta nova majoria demòcrata honrarem els valors dels nostres pares fundadors”, va insistir la congressista per Califòrnia, en subratllar la necessitat de “restaurar el control i la divisió de poders” al país, després de dos anys de control absolut republicà a la Casa Blanca i les dues cambres.

Pelosi es va convertir el 2006 en la primera dona a arribar a la presidència de la cambra baixa en la història, però el 2010 els demòcrates van perdre la majoria en favor dels republicans, moment des del qual ha estat la líder de la minoria. No obstant això, al llarg de la campanya una part del seu partit li ha demanat que deixi espai a altres membres de la cambra per posar-se al capdavant dels progressistes al Congrés, la qual cosa li ha implicat també nombroses crítiques per part dels republicans.
Pel que fa al Senat, que es renovava en una tercera part, seguirà sota control dels republicans, que s’han assegurat almenys 51 dels escons que conformen la cambra alta. Els sondejos ja vaticinaven un resultat d’aquest tipus, en la mesura en què la majoria dels escons en lliça estaven ja del costat demòcrata.

D’altra banda, el president Donald Trump va amenaçar de negar-se a cooperar amb els demòcrates en temes legislatius si inicien investigacions contra ell des de la cambra baixa, i va pronosticar que si això passa, li atorgarà punts polítics de cara a les eleccions presidencials de 2020. “Si m’investiguen, farem el mateix contra els demòcrates des del Senat, i el govern es paralitzarà, i els donaré la culpa”, va dir en roda de premsa. “I això probablement serà millor per a mi políticament. Crec que seria extremadament bo per mi políticament, perquè crec que sóc millor en aquest joc que ells”, va agregar.
El mandatari va dir que espera treballar de forma “bipartidista” amb els demòcrates en temes com infraestructures o sanitat, però va advertir que no ho farà si l’oposició usa el seu nou poder per investigar-lo.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts