espanya

PSOE, PP i Cs es mostren a favor de seguir venent armes a Aràbia Saudita

Podem exigeix al govern que paralitzi el comerç d’armament amb el país àrab després de l’assassinat de Khashoggi

PSOE, PP i Cs es mostren a favor de seguir venent armes a Aràbia Sauditaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va demanar ahir al govern espanyol que paralitzi la venda d’armes a Aràbia Saudita, igual que ha fet Alemanya, després de l’assassinat del periodista crític Jamal Khashoggi. Iglesias plantejarà aquesta reclamació a Sánchez en una compareixença demà al Congrés, després que l’executiu decidís seguir endavant amb la venda de 400 bombes de precisió làser al país àrab, i malgrat que el ministeri de Defensa havia avançat que es cancel·laria. Mentrestant, PSOE, PP i Cs es van mostrar partidaris de continuar amb la venda d’armes mentre no s’esclareixin els fets.

El govern ha demanat prudència i esperar a les explicacions de Sánchez davant la possibilitat que Espanya segueixi els passos d’Alemanya i suspengui la venda d’armes al país àrab. El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va recordar que el govern ha estat “rotund i clar” en la seva condemna de l’assassinat del periodista crític saudita perpetrat al consolat d’aquest país a Istanbul, i que ha exigit una investigació “exhaustiva i transparent” d’uns fets “gravíssims”.

Iglesias va considerar necessari que Espanya deixi de vendre armes a Aràbia Saudita en tractar-se, va subratllar, d’“un mandat ètic i democràtic”. “El que portem tant temps dient ho diu també Alemanya: els països de la UE han de deixar de vendre armes al règim saudita”, va dir. També va opinar que seria “molt assenyat” secundar la decisió d’Alemanya en protesta per la mort de Khashoggi i “no col·laborar amb dictadures sanguinàries”.

El PP, al seu torn, va recomanar no prendre “decisions precipitades” sobre la venda d’armes a Aràbia Saudita i mantenir els compromisos adquirits en espera del que dona de si la investigació de l’assumpte de Khashoggi, segons el seu secretari general, Teodoro García Egea. En declaracions a Onda Cero, García Egea va recordar que molts llocs de treball de l’empresa Navantia depenen del contracte de construcció de cinc corbetes encarregat per Aràbia Saudita, i que es posaria en risc si es paralitza la venda de les 400 bombes.

Ciutadans va coincidir que Espanya ha de complir els contractes signats, però al mateix temps, va defensar “sense matisos” els drets humans i denunciar els “atropellaments”. La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, va apuntar la conveniència que la resposta que es doni davant casos com el de Khashoggi ha de ser conjunta i Espanya “no pot quedar enrere”.

En línia amb la posició del govern, el PSOE va demanar “prudència” de l’executiu per prendre qualsevol decisió, inclosa una eventual paralització de la venda d’armes. La portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña, va manifestar la seva convicció que l’executiu de Sánchez actuarà “en benefici dels interessos d’Espanya” quan es coneguin les conclusions de la investigació.

Un doble del periodista

D’altra banda, ahir es va conèixer que un dels suposats assassins del periodista va sortir del consolat saudita d’Istanbul disfressat amb la seva roba, intentant fer veure que era ell. Ho revelen noves imatges difoses per la CNN.

Al vídeo es veu la persona que seria un integrant del comando de 15 homes que haurien matat Khashoggi, vestit amb la seva americana, camisa i pantalons, i amb una barba postissa. L’únic detall diferent és als peus. Khashoggi duia sabates, mentre el doble porta vambes.

tracking