x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
França

Les inundacions al departament d'Aude deixen almenys 11 morts

El municipi de Trèbes, el més afectat pel pas de la tempesta ‘Leslie’, registra en poques hores 296 litres per metre quadrat
Bombers treballant en les tasques de rescat a la localitat de Trèbes.

Les inundacions al departament d'Aude deixen almenys 11 morts

Bombers treballant en les tasques de rescat a la localitat de Trèbes.

EFE
Actualitzada 16/10/2018 a les 07:13
Almenys onze persones han mort a l’àrea de la ciutat francesa de Carcassona per les inundacions causades per la gota freda que es va generar al sud de França coincidint amb l’arribada des d’Espanya de la tempesta tropical Leslie. A més, una persona es troba desapareguda, va indicar el primer ministre, Édouard Philippe, que va fer una visita a Trèbes, la localitat més afectada, en la qual van caure 296 litres per metre quadrat en unes poques hores, equivalents a quatre mesos de precipitació mitjana.
Les fortes pluges van causar una crescuda de set metres del riu Aude, que dona nom al departament, una cosa que no es produïa des del 1891. També va haver-hi greus danys a Villardonnel, on una religiosa de 88 anys va perdre la vida després de ser arrossegada per l’aigua que va arrasar la planta baixa del monestir on vivia. La prefectura va indicar que en tot el departament va haver-hi igualment vuit ferits lleus.

Davant el risc que es desbordés un embassament, al voltant de 1.000 persones van ser evacuades del poble de Pezens, que té 1.500 habitants. Igualment es va procedir al desallotjament d’altres tres localitats.
Les pluges torrencials van causar desperfectes a molts trams de carreteres i van deixar aïllades durant hores desenes de localitats d’Aude, on 7.000 llars van quedar privades d’electricitat, a més de 3.000 més al departament veí d’Erau, la capital del qual és Montpeller.

Els col·legis i instituts van romandre tancats tota la jornada, seguint les consignes de les autoritats, per evitar qualsevol desplaçament, mentre que el servei de la línia de ferrocarril entre Carcassona i Narbona va romandre interromput durant diverses hores. Prop de 750 bombers van ser mobilitzats a Aude, la meitat procedents d’altres departaments, als quals s’hi van sumar més de 200 gendarmes i set helicòpters.
Philippe, que és també de forma interina el responsable del departament d’Interior, va estar recorrent els principals escenaris del sinistre acompanyat del ministre de la Transició Ecològica, François de Rugy, i de Jacqueline Gourault, ministra delegada d’Interior. Alguns habitants amb els quals es van reunir es van queixar que no van ser avisats de l’alerta vermella meteorològica amb prou antelació, només quan ja feia hores que plovia amb força.

El primer ministre, que va dir que va ser “un esdeveniment climàtic d’una increïble intensitat” i “excepcional”, va declarar a la premsa que els serveis de salvament estaven preparats abans que tot passés, i va insistir en el caràcter “imprevisible” del fenomen. També va avançar que s’accelerarà la declaració de zona catastròfica i que, a més llarg termini, caldrà tenir en compte l’ocorregut a l’hora de planificar la reconstrucció i garantir un alt nivell de seguretat.

Serveis de rescat mobilitzats
El president francès, Emmanuel Macron, que té previst traslladar-se al lloc les pròximes hores, va voler manifestar, durant una compareixença amb el seu homòleg sud-coreà, Moon Jae-in, a París “l’emoció i la solidaritat de tota la nació” amb els damnificats, a més d’assegurar que “els serveis de rescat estan mobilitzats”.

Les d’ahir són les inundacions més mortíferes en aquesta zona de França des del novembre del 1999, quan va haver-hi 26 morts al departament d’Aude.
Etiquetes
  • #1 Pere
    (16/10/18 08:33)

    Un mal son i una autèntica tragèdia. Tota la solidaritat i coratge als nostres veïns occitans.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts