Espanya

Deu morts i un nen desaparegut per les pluges torrencials a Mallorca

Entre les víctimes mortals hi ha la mare del petit i també l’exalcalde d’Artà Rafael Gili, una de les localitats més afectades

Deu morts i un nen desaparegut per les pluges torrencials a MallorcaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu persones mortes i un nen de cinc anys que ahir continuava desaparegut és el balanç provisional de les inundacions patides a la comarca de Llevant de Mallorca després de les pluges tor­rencials registrades la nit de dimarts passat, que van arribar a descar­regar fins a 230 litres d’aigua per metre quadrat. Els cadàvers van ser trobats als municipis de s’Illot, Artà, Són Carrió i Sant Llorenç des Cardassar, la localitat més afectada, els carrers de la qual, negats de fang i destrucció, donen testimoni de la violència dels aiguats.

Més de dues-centes persones van haver de ser desallotjades dels seus habitatges i dues persones seguien ahir hospitalitzades. Els veïns observaven amb resignació la destrossa causada per l’aigua i el fang, i molts d’ells lamentaven que ho havien “perdut tot”. Per pal·liar els danys, el consell de ministres iniciarà avui els tràmits per a la declaració de zona catastròfica i la immediata posada en marxa de les ajudes econòmiques, segons va anunciar el president del govern, Pedro Sánchez, que es va desplaçar fins a les localitats afectades.

Una de les víctimes mortals és l’exalcalde d’Artà Rafael Gili, de 71 anys, de l’extinta Unió Mallorquina, que va morir ofegat en aquesta mateixa localitat. Entre les víctimes mortals figuren també una dona holandesa, així com un matrimoni britànic d’edat avançada que viatjava en un taxi quan el fort corrent va atrapar el vehicle a la localitat de Sant Llorenç des Cardassar.

Els equips de rescat seguien buscant al tancament d’aquesta edició un nen de cinc anys a qui el torrent va sorprendre dins un cotxe al costat de la seva mare i una germana de set anys. Segons van explicar els testimonis, la dona va aconseguir treure la nena però no el petit. El cadàver de la mare va ser trobat a l’interior de l’automòbil.

El rei Felip VI va telefonar a la presidenta del govern balear, Francina Armengol, per expressar-li el condol per les víctimes, la solidaritat amb les famílies i el seu suport als afectats. Fins a Sant Llorenç des Cardassar es va traslladar també el líder del PP, Pablo Casado, que va dir que davant una catàstrofe d’aquest calibre no hi ha diferències polítiques. “En això anem tots junts”, va afirmar.

Més de sis-centes persones, entre militars, policies, bombers i psicòlegs, integraven el dispositiu que ahir treballava sobre el ter­reny, en el qual s’acumulaven cotxes arrossegats per l’aigua, fang, canyes, males herbes, mobles i estris de tot tipus.

Carreteres tallades

Nombroses carreteres, algunes de les quals van romandre tallades durant tot el dia, van patir importants danys. També es va esfondrar un pont a la Ma-12 d’Artà a Can Picafort, i un altre a la Ma-4023 de Porto Cristo a Son Cervera es va veure afectat en el ferm de l’asfalt.

Les estacions meteorològiques de l’Aemet a les localitats d’Artà-Colònia de Sant Pere i Artà, situades a la comarca de Llevant de Mallorca, van registrar ahir 232,8 i 157,4 litres d’aigua per metre quadrat, respectivament.

La guàrdia civil i la policia local van establir un pla per evitar robatoris a Sant Llorenç des Cardassar i el poliesportiu na Camel·la de Manacor ha obert tota aquesta nit per si algú ho requeria. El tennista Rafa Nadal va oferir les instal·lacions del seu centre esportiu a Manacor per a “tots els afectats que necessitin allotjament”.

tracking