espanya

Podem demana més impostos a la banca, grans fortunes i elèctriques

El grup veu possible recaptar més de 10.500 milions d’euros addicionals per finançar diverses polítiques socials

Podem demana més impostos a la banca, grans fortunes i elèctriquesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Units Podem va reclamar ahir al govern espanyol elevar la pressió fiscal al sector financer, les grans fortunes, les grans corporacions i les companyies elèctriques per donar suport als pressupostos generals de l’Estat del 2019. El grup confederal creu possible recaptar més de 10.500 milions d’euros addicionals per poder finançar així en els comptes del pròxim any un paquet de mesures socials que inclouen algunes propostes que planteja al govern de Pedro Sánchez, entre les quals un nou bo social elèctric i una tarifa energètica reduïda per a la primera residència.

En el pla d’Units Podem per elevar la pressió fiscal s’inclouen tant l’augment de les taxes com la creació de nous tributs, com ara el de transaccions financeres (amb el qual esperen recaptar 1.300 milions), una taxa a grans empreses digitals (1.200 milions) i a les grans fortunes (1.500 milions).

Entre els impostos que la coalició d’esquerres proposa apujar destaca l’impost específic a la banca, que elevaria 10 punts el tipus impositiu de societats al sector durant cinc anys, per recuperar els diners del rescat, amb una recaptació esperada de 1.000 milions el primer any.

Així mateix, van presentar un conjunt de mesures per augmentar la recaptació en l’impost de societats, fixant un sòl del 15% –el 20% per a entitats financeres i empreses d’hidrocarburs– i limitant les exempcions i les compensacions fiscals. També van proposar eximir només el 95% de les rendes obtingudes a l’estranger –i això en cas que hagin estat subjectes a una tributació similar a l’espanyola– limitar a quatre anys el període per compensar bases negatives i revisar la fiscalitat de Sicavs i societats d’inversió immobiliària

Respecte a l’IRPF, la coalició que lidera Pablo Iglesias aposta per elevar 1.000 milions d’euros la recaptació augmentant la pressió a aquelles persones que declarin ingressos superiors a 120.000 euros, tant en les seves rendes del treball com del capital. En les rendes del treball s’elevaria al 48% (des del 45% actual) el tram a les rendes que ingressin més de 120.000 euros; al 50% a partir de 150.000 euros; i al 52% les de més de 3000.000 euros. Per a les rendes de capital, aquells contribuents que ingressin més de 120.000 euros haurien de pagar tres punts més per les seves rendes de capital superiors a 50.000 euros, passant del 23% al 26%, i elevant-se fins al 30% a partir d’una base imposable de 300.000 euros.

Quant a energia, Podem planteja un pla de rehabilitació d’habitatges per millorar l’eficiència energètica, límits a la tarifa regulada en primera residència (facilitant el pas des del contracte al mercat lliure), canvis en el bo social i impulsar les renovables.

tracking