espanya

Casado afirma que “ja es donen les condicions” per aplicar de nou el 155

El president del Partit Popular considera que el govern espanyol podria tornar a aplicar la Constitució a Catalunya per “restaurar la legalitat”

Casado afirma que “ja es donen les condicions” per aplicar de nou el 155

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, va desmarcar ahir el seu partit de la política de “bàndols” que, va dir, es pretén instal·lar a Catalunya i va defensar combatre l’independentisme “no al carrer, sinó a les institucions”. En aquest sentit, Casado va apuntar que ja es donen les circumstàncies objectives per activar de nou l’article 155 de la Constitució espa­nyola a Catalunya. “Recuperar la convivència al voltant de les lleis i la Constitució” va ser la proposta per a Catalunya que Casado va exposar durant la primera junta directiva nacional, que es va produir a Barcelona a dos dies de la celebració de la Diada, i en la qual va subratllar la necessitat que el PP defensi els seus postulats i faci front a l’independentisme des de les institucions.

De fet, el líder popular va advertir que en aquest conflicte “no hi ha dos bàndols equivalents” ni el PP es pot prestar al fet que sembli que n’hi ha, de la mateixa manera que va rebutjar el diàleg amb “equivalència moral entre les parts, perquè mai n’hi ha hagut ni n’hi haurà”.

Resposta a l’independentisme

Assumir aquesta equivalència, va advertit Casado, “afebliria l’operativitat jurídica de la resposta” al desafiament secessionista. El líder del PP va considerar que “ja es donen les condicions” perquè pugui tornar a aplicar-se el “precepte constitucional que restauri la legalitat a Catalunya”, l’article 155, encara que no les va detallar.

Fonts de la direcció nacional del Partit Popular van citar, entre aquestes possibles raons, “l’amenaça de consulta” a Catalunya per part del Govern –en al·lusió a l’oferta d’un referèndum per a una reforma estatutària–, o la “cessió” dels mossos d’esquadra permetent llaços grocs en espais públics d’alguns municipis catalans. Igualment, les mateixes fonts van parlar també d’una possible iniciativa parlamentària amb la qual el president de la Generalitat, Quim Torra, pogués acudir a les Corts i que “podria ser il·legal”. En qualsevol cas, des de la cúpula popular van advertir que estaran atents i van defensar que si es torna a activar el 155, que sigui de forma estesa, tant en el temps –el que sigui necessari, van apuntar– com en el contingut, amb una major intervenció, com ara de la televisió pública.

EL LÍDER DEL PP ATACA EL PSOE PER NEGOCIAR AMB QUIM TORRA

Pablo Casado va advertir al Govern espanyol que “no es pot pactar amb els independentistes com si fossin els legítims representants de tota la societat perquè no ho són”. “El PSOE complica més el problema recuperant un estatut inconstitucional”, va dir el líder del PP, qui també va afirmar que no pensa acceptar una Catalunya “confederal de facto independent”. Davant els qui “tracten d’imposar la seva ideologia repressiva i totalitària” no pot haver-hi “negociació ni cessió”, va afirmar. Finalment, Casado va situar socialistes i independentistes en el mateix bàndol en apuntar que el “projecte de dissolució d’Espanya” el “patrocina primer el nacionalisme” i després “l’esquerra radical amb el PSOE al capdavant”.

tracking