espanya

El govern i la Generalitat acorden garantir la neutralitat a l'espai públic

Ni Marlaska ni Buch precisen com s’aplicarà aquest compromís

El govern i la Generalitat acorden garantir la neutralitat a l'espai públicefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol i la Generalitat van acordar ahir garantir la neutralitat a l’espai públic, segons el ministre Fernando Grande-Marlaska, que va indicar que els mossos d’esquadra saben que han d’actuar perquè no estigui “monopolitzat” per una ideologia, en plena polèmica pels llaços grocs. En una compareixença conjunta amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, després d’una reunió de dues hores de la junta de seguretat de Catalunya, el ministre d’Interior, que no va donar detalls de com s’aplicarà aquest compromís, va insistir a subratllar la importància que els espais públics “siguin de convivència i de trobada, i no de desacord”.

Per la seva banda, el conseller Buch, sense referir-se al compromís anunciat pel ministre, ni concretar tampoc com es garantirà la neutralitat, va precisar que la Generalitat no considera que existeixin “problemes de convivència” a Catalunya i va assegurar que els mossos intervindran quan algú “busqui alguna cosa més que un debat”. No obstant això, va lamentar que a partir de la segona quinzena d’agost, “un partit determinat”, en al·lusió a Ciutadans, fes crides per treure llaços grocs, la qual cosa ha provocat “més activitat” en aquest sentit, davant el qual va demanar no caure en “provocacions” i que, si hi ha enfrontament, s’avisi els mossos.

La polèmica pels llaços grocs va ser un dels assumptes tractats en la reunió, presidida pel president de la Generalitat, Quim Tor­ra, ja que el primer punt de l’ordre del dia es va dedicar, a instàncies del ministeri, a la convivència a l’espai públic.

En la roda de premsa conjunta posterior a la trobada al Palau de la Generalitat, Marlaska va emfatitzar el compromís de “lleialtat institucional” entre govern i Generalitat en pro de la seguretat ciutadana, i va ressaltar la col·laboració que hi ha hagut i seguirà havent-hi entre les forces de seguretat de l’Estat i els mossos.

Amb relació als llaços grocs, el ministre va subratllar que li preocupa que hi hagi enfrontaments al carrer per la col·locació i retirada dels símbols i va apuntar que s’ha de fer un ús “adequat” de l’espai públic perquè “tothom pugui exercir els seus drets i llibertats”. En aquest sentit, va ressaltar que existeix un compromís de la Generalitat i dels mossos per garantir la “neutralitat”.

No obstant això, el ministre no va concretar com es procedirà per garantir aquesta neutralitat, tasca que va deixar en mans de la policia catalana. “Els mossos tenen els paràmetres per garantir aquest ordre”, va indicar al respecte. Marlaska també va recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre en una sentència del juliol passat que les institucions havien de mantenir la neutralitat dels espais públics.

tracking