frança

El partit de Macron cedeix terreny amb vista a les europees del 2019

La República en Marxa perd tres punts en dos mesos i se situa en un 20% d’intenció de vot, només un 3% per sobre de Le Pen

El partit de Macron cedeix terreny amb vista a les europees del 2019efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La República en Marxa (LREM), el partit del president de França, Emmanuel Macron, ha perdut en dos mesos tres punts d’intenció de vot de cara a les eleccions europees del mes maig del 2019, segons un sondeig publicat ahir i que manté en segona posició el refundat partit de Marine le Pen, ara anomenat Reagrupació Nacional (RN).

L’enquesta, elaborada per la firma Ifop per a la publicació Paris Match, i també per a Sud Radio i CNews, situa en el 20 per cent la intenció de vot per a LREM, tres punts per davant de la formació de Le Pen i cinc per sobre dels Republicans. En quarta posició figura França Insubmisa, de Jean-Luc Mélenchon, que després de pujar tres punts se situa en el 14 per cent, mentre que el suport per a l’exgovernant Partit Socialista ronda un minso 6 per cent, segons el sondeig, elaborat a partir de 1.504 entrevistes realitzades entre el 30 i el 31 d’agost.

Una anàlisi realitzada al juliol per l’agència Reuters situava com a potencials vencedors dels comicis europeus els partits euroescèptics, que podrien fer-se amb entre el 15 i el 20 per cent dels 705 escons que li correspondran a França al Parlament Europeu. El 2014, el partit de Le Pen va ser la força més votada.

En un altre ordre de coses, i després de la crisi de govern d’aquesta setmana, ahir es coneixia el nom dels cinc diputats de LREM, dels quals quatre són dones, que s’han postulat per ocupar la presidència de l’Assemblea Nacional després de la sortida de François de Rugy per reemplaçar Nicolas Hulot al ministeri d’Ecologia. La campanya serà curta: el càrrec haurà de ser elegit dimecres vinent, el primer dia d’activitat a l’hemicicle després de la pausa estiuenca. Però en disposar de majoria absoluta a la cambra, els diputats de la República en Marxa ja designaran en un vot intern, dilluns, quin dels cinc candidats hauria de ser elegit sense sorpreses dos dies més tard. La gran batalla es juga per tant al si del grup majoritari, entre els diputats Richard Ferrand, Cendra Motin, Barbara Pompili i Yaël Braun-Pivet. L’exsocialista Ferrand parteix com a favorit, en ser el més proper al president Macron, mentre que Motin, en canvi, és qui d’entrada té menys opcions per accedir al càrrec.

FRANÇA APLICARÀ LA RETENCIÓ A LA NÒMINA DES DEL MES DE GENER

El govern francès, després de manifestar dubtes els últims dies, va confirmar ahir que endegarà a partir del gener la retenció de l’impost sobre la renda en la nòmina, una reforma que s’havia planificat des de fa anys però mai es va aplicar. “És una bona decisió per als francesos”, va declarar el ministre d’Economia i Finances, Bruno Le Maire, detallant una novetat respecte al dispositiu inicialment previst: els beneficiaris d’exempcions fiscals rebran un xec del fisc el 15 de gener pel 60% del valor del que es van beneficiar l’any anterior per evitar que hagin d’avançar diners. En arribar a l’Elisi, Macron va decidir posposar un any l’inici de la retenció a la nòmina, que l’anterior executiu socialista havia programat per al 2018.

tracking