x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
catalunya

Torra ofereix a Sánchez pactar un referèndum i crida a la mobilització

El president demana una consulta vinculant d’autodeterminació i proposa “una marxa pels drets civils, socials i nacionals”
Actualitzada 05/09/2018 a les 06:51
El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al del govern espanyol, Pedro Sánchez, pactar un “referèndum vinculant” d’autodeterminació, al mateix temps que va ser una crida a la mobilització i a una “marxa pels drets civils, socials i nacionals” a Catalunya. La proposta de Torra, que va dir que no acceptarà cap sentència que no sigui la lliure absolució dels dirigents sobiranistes en el judici pel procés, la va rebre l’executiu central emplaçant-lo que obri un diàleg amb tots els catalans sobre l’autogovern i que respecti les decisions judicials.
El Teatre Nacional de Catalu­nya (TNC) va acollir a la tarda una conferència de gairebé una hora en la qual Torra, davant prop de 800 persones, va repassar les claus del “conflicte” amb l’Estat i va esbossar la seva estratègia política de cara als propers mesos. En un escenari amb un llaç groc i una senyera al costat del faristol, Torra va fer una “crida solemne” al govern de Sánchez a acordar un “referèndum vinculant i reconegut internacionalment” per “renovar el mandat” de l’1-O, “sense amenaces, sense violència i sense guerra bruta”.

Torra va oferir “diàleg i negociació perquè el govern espanyol aprofiti l’oportunitat de convocar de manera acordada un referèndum d’autodeterminació”, com van fer, va recordar, els governs britànic i canadenc. “Faig una crida solemne al govern de l’Estat a la negociació de bona fe. Asseguem-nos, escoltem-nos, parlem i negociem, sempre amb la pau i la democràcia com a principis d’actuació”, va plantejar Torra, que va evitar vincular aquesta negociació a la posada en llibertat dels “presos polítics” i la “tornada dels exiliats”, un vincle que sí que estava inclòs en la seva intervenció escrita.
Sota el lema de Llibertat o llibertat, Torra va proposar iniciar una gran “marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya”, seguint, va dir, l’exemple de “grans lluites per la llibertat” com la de Martin Luther King. Una marxa que ha de ser una “mobilització àmplia, diversa i multitudinària” i que, va prosseguir, “comença demà i acaba el dia de les sentències contra els presos polítics i que solament podem concebre com a absolutòries”.

La portaveu del govern, Isabel Celaá, va apostar per “no parlar de futuribles. Gairebé cap persona que està sotmesa als tribunals té determinació per acceptar les sentències, però les sentències dels jutges s’han d’acceptar”.
Etiquetes
  • #1 PUCHIDEMONI
    (05/09/18 21:14)

    Si si... vosaltres sortiu al carrer i trenqueu-vos la cara mentre el puchi i jo ho mirem des de l'extranger. qui paga tots aquests viatges a Bèlgica?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts