argentina

Macri anuncia un dur ajustament fiscal per frenar la crisi econòmica

El govern elimina la meitat dels ministeris, que passen de 19 a 10, i estableix impostos extres per a les exportacions

Macri anuncia un dur ajustament fiscal per frenar la crisi econòmicaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern argentí de Mauricio Macri va definir ahir noves metes econòmiques i es va reestructurar amb forts ajustos davant la difícil situació per la qual passa el país per la inestabilitat del tipus de canvi i la incertesa als mercats, una crisi que a més els portarà a renegociar el crèdit que tenien amb l’FMI.

El president va parlar en un missatge televisat al matí i va assegurar que implementarà un canvi “d’arrel” en la seva senda, marcada des de l’inici de la seva gestió per l’anomenat gradualisme econòmic a l’hora d’escometre reformes, i que afegeix ara una aposta pel ràpid equilibri fiscal i ajustos en un govern que passa de 19 a 10 ministeris.

“Li vam demanar al món que ens fes costat amb un canvi gradual i és molt positiu que ho fes des del principi. El mercat també ho va fer durant dos anys”, va dir Macri abans de referir-se a complicacions que estaven “fora del control” del govern i que, segons va dir, van generar la conjuntura actual a l’Argentina.

L’augment del preu del petroli i de les taxes d’interès, la denominada “batalla comercial” entre la Xina i els Estats Units i fins i tot el recent escàndol per suposats suborns als governs kirchneristes (2003-2015), que “afecta la imatge del país i genera més dubtes”, van ser alguns dels problemes que va assenyalar Macri en el seu missatge.

Aquest pla de contenció arriba després d’una setmana en la qual la moneda del país sud-americà va caure un 21% enfront del dòlar i va acumular una caiguda del 34% a l’agost i del 98% l’any, situació que va generar preocupació entre la població argentina i de la qual Macri va assegurar ser conscient.

En acabar el discurs presidencial, el ministre d’Economia, Nicolás Dujovne, va recollir el testimoni en una roda de premsa en la qual va detallar les permutes econòmiques que va anunciar el mandatari. El nou objectiu és aconseguir el 2019 l’“equilibri fiscal”, terme escollit per l’executiu per referir-se a la meta de deixar el dèficit primari argentí en el 0,0% l’any que ve, que es traduirà en un benefici de 6.000 milions de dòlars.

Per a això, estalviaran un 0,7% del PIB, amb mesures com ara un nou impost generalitzat i “transitori” per a les exportacions el 2019 i 2020. A les empreses d’activitats primàries i serveis els tributaran quatre pesos per cada dòlar exportat, mentre que per a la resta de companyies l’impost serà de tres pesos per dòlar.

A la conferència de Dujovne la va seguir un comunicat presidencial en què es va confirmar que el nombre de ministeris passa de 19 a 10. La majoria de carteres que desapareixen, entre elles Salut, Treball, Ciència i Cultura, passaran a ser secretaries d’Estat que dependran d’altres ministeris.

tracking