CATALUNYA

Sánchez demana a Torra que iniciï el diàleg entre la societat catalana

El president del govern espanyol afirma que “la primera responsabilitat” del líder de la Generalitat és garantir la convivència

Sánchez demana a Torra que iniciï el diàleg entre la societat catalanaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va demanar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que iniciï “un diàleg entre els catalans” per restaurar la convivència. Sánchez, que va anunciar ahir un programa d’actes per reivindicar els 40 anys de la Constitució espanyola, va recordar a Torra que la “primera responsabilitat” del dirigent català és garantir la convivència dins de la comunitat autònoma.

En una roda de premsa durant la visita oficial a San José, a Costa Rica, el president de l’executiu espanyol va afirmar que el govern central està diposat a negociar amb la Generalitat dins del marc constitucional, però que abans “Catalunya ha de parlar amb Catalunya” per solucionar “la seva crisi de conveniència”. En aquest sentit, va recriminar a Torra que només s’adreci a “una minoria majoritària” dels catalans i no a tots ells, i va instar-lo a obrir el diàleg entre “les dues Catalu­nyes”.

Sánchez també va advertir Tor­ra de les conseqüències de desobeir “i situar-se fora de la legalitat”. De fet, va repetir les mateixes declaracions que la portaveu del seu executiu, Isabel Celaá, que divendres va ser taxativa amb el president de la Generalitat. “Nos­altres advertim de quines són les conseqüències de tornar a l’unilateralisme”, va dir Sánchez, que va afegir que “és un camí ja recorregut”. No obstant això, va reiterar que la proposta de Govern per a Catalunya és “autogovern, Constitució i Europa”. Sánchez va subratllar que Espanya és un país democràtic i de dret, i va insistir que “hi ha un espai enorme per dialogar dins de la Constitució”. De fet, va celebrar que en el mes de desembre es compleixin 40 anys de la Carta Magna. El cap de l’executiu espanyol va subratllar els progressos que s’han fet gràcies a la Constitució en matèria de “cohesió social, cohesió territorial, unió dels espanyols i unió dels pobles d’Espanya”.

La vigència de la constitució

A més, va garantir que el govern espanyol reivindicarà “la vigència” del text malgrat que dins del marc constitucional es pugui trobar “una solució a la crisi política catalana”. Finalment, Pedro Sánchez també va destacar la reobertura de la comissió bilateral amb Catalunya “per parlar de les coses que importen els catalans” com la sanitat, les infraestructures, el finançament o els “serveis públics essencials”. A més, va posar en relleu la celebració d’un consell de ministres a Barcelona i la seva pròxima reunió amb Quim Torra, prevista abans que s’acabi l’any. L’inici del curs polític es preveu mogut a Espanya. Els partits polítics ja preparen la tornada i el president del PP, Pablo Casado, va assegurar ahir que “la crispació” a Catalunya “comença a fer por” i va demanar no passar dels “llaços grocs” als “negres”.

tracking