França

Macron defensa rebre immigració sense renunciar a les bases de la UE

El president gal diu que qui vol expulsar immigrants “menteix sobre la pròpia identitat”, i que la seva arribada és compatible amb “els principis” de la Unió

Macron defensa rebre immigració sense renunciar a les bases de la UEefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va defensar ahir la integració de la immigració sense renunciar “als principis” de la Unió Europea (UE) i va dir que qui pretén expulsar els immigrants “menteix sobre la seva pròpia identitat”, en referència a la recent trobada entre el ministre italià de l’Interior, Matteo Salvini, i el cap del govern hongarès, Viktor Orban.

Durant una visita oficial a Finlàndia, Macron va demanar a més que la immigració sigui “proporcional” i va apel·lar a dissenyar una “política ambiciosa d’integració” dels immigrants que arriben a territori comunitari. El líder gal va considerar que és un “desafiament” poder assumir els fluxos migratoris sense renunciar als principis fundadors de la Unió, i va recordar que la “condemna moral” als qui rebutgen els immigrants no és suficient.

“Cal veure qui sedueix els nostres ciutadans”, va dir al costat del primer ministre de Finlàndia, Juha Sipilä, en al·lusió als polítics nacionalistes, als quals va contraposar les actituds dels progressistes, entre els quals es va comptar. “Hi ha pors que estan relacionades amb la realitat, com la immigració”, va dir Macron sobre un fenomen que “durarà”.

El president francès va diferenciar entre els immigrants que arriben a Europa per raons econòmiques i els refugiats que fugen de situacions extremes als seus països d’origen. Va dir que a tots cal acceptar-los “en bones condicions per nosaltres i per ells”, al mateix temps que va defensar parlar amb els països emissors i de trànsit. Va apel·lar, a més, a la “solidaritat” dels socis de la UE i va assegurar que aquells que rebutgen l’acolliment d’immigrants i propugnen la seva expulsió “menteixen sobre la seva pròpia identitat”, creada amb la mescla de persones d’origen divers.

Per la seva banda, el primer ministre finlandès va admetre que la pressió dels moviments populistes i de la ultradreta és un tema “del qual hem parlat molt en la nostra reunió”, en ser preguntat per la premsa per l’avanç de la xenofòbia a Europa. “Hem d’oferir una alternativa clara a la ultradreta i al populisme en cadascuna de les eleccions. A més els líders i les institucions europees hem de mirar-nos al mirall i preguntar-nos si hem fet prou i si hem estat capaços de respondre a la preocupació dels ciutadans sobre la seguretat”, va agregar Sipilä.

Un país que “sap transformar-se”

En un altre ordre de coses, el president francès també va assegurar que el seu país “sap transformar-se” quan és necessari, després de causar polèmica en referir-se als seus conciutadans com a “gals refractaris al canvi”. “Som un país que, als moments greus de la història, sap transformar-se en profunditat”, va dir des de Hèlsinki.

La referència de Macron als “gals” com un poble que es resisteix a les reformes en comparació amb els pobles luterans com el danès –país on es trobava dimecres abans de traslladar-se a Finlàndia i des d’on va pronunciar aquestes paraules–, va provocar importants crítiques al seu país. “Hi ha una cosa que caracteritza França, el poble francès, que és el seu gust per la intel·ligència, la ironia, l’humor sobre si mateix i, sens dubte, per la complexitat”, va dir ahir Macron, que també va apel·lar els ciutadans a “prendre una mica de distància” davant la polèmica.

tracking