Espanya

Jutges, fiscals, PP i Cs exigeixen al govern que defensi el jutge Llarena

La vicepresidenta de l’executiu, Carmen Calvo, va assegurar divendres que l’Estat només resguardarà la jurisdicció d’Espanya

Jutges, fiscals, PP i Cs exigeixen al govern que defensi el jutge LlarenaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de les associacions de jutges i fiscals van exigir ahir al govern espanyol que assumeixi davant la justícia belga la defensa de l’instructor de la causa del “procés”, Pablo Llarena, alhora que PP i Ciutadans van mostrar el seu suport al magistrat i van criticar la posició de l’executiu.

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, va assegurar divendres que l’executiu defensarà la jurisdicció d’Espanya en la demanda civil contra Llarena el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es van refugir amb ell a Bèlgica, però va deixar clar que el suport al jutge, que ha de comparèixer el dia 4 de setembre, li correspon al mateix Poder Judicial. En un comunicat conjunt, l’Associació Professional de la Magistratura, Associació Judicial Francisco de Vitòria, Fòrum Judicial Independent, Associació de Fiscals i Associació Professional Independent de Fiscals van acusar l’executiu de “desistiment de funcions”. Exigeixen al govern que assumeixi la defensa de Llarena davant la justícia belga alhora que defensen la integritat dels jutges espanyols, la independència del poder judicial i la immunitat de la jurisdicció espanyola, que no pot ser fiscalitzada pels tribunals d’un país estranger “valent-se, a més, de vies que incorren en clar frau de llei”.

A més, van recordar que en un informe de l’advocacia de l’Estat de fa uns dies es va entendre que “concorrien els requisits contemplats en la Llei d’Assistència Jurídica a l’Estat perquè Espanya, a través del ministeri de Justícia, es personés davant els jutjats i tribunals belgues en aquest assumpte”.

Des dels partits, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, es va referir ahir a l’assumpte afirmant que “Pedro Sánchez és el millor advocat de Puigdemont contra el jutge”.

La portaveu de Ciudadanos a l’ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, va assegurar que el seu partit està “molt decebut” amb el govern per “no prestar defensa” al jutge Llarena a Bèlgica, assumpte pel qual exigiran una compareixença “immediata” a l’executiu de Pedro Sánchez.

tracking