Estats Units

L'huracà 'Lane' causa inundacions, apagades i talls de trànsit a Hawaii

El cicló de categoria 3 ha deixat ja més de 750 mil·límetres de pluja en algunes zones de l’Illa Gran de Hawaii

L'huracà 'Lane' causa inundacions, apagades i talls de trànsit a HawaiiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’huracà Lane, que s’aproxima a les costes de l’arxipèlag de Hawaii, està ocasionant ja inundacions a diverses illes d’aquest Estat nord-americà, així com apagades i el tall d’algunes carreteres a causa de la caiguda d’arbres pel vent.

El cicló, que de categoria 3 en l’escala Saffir-Simpson (d’un màxim de 5), ha deixat ja més de 750 mil·límetres de pluja en algunes zones de l’Illa Gran de Hawaii, on alguns rius s’han desbordat i han obligat al desallotjament d’alguns barris, segons el Servei Meteorològic Nacional. Les fortes pluges també han ocasionat lliscaments de terra en algunes àrees i els vents han provocat el bloqueig de nombrosos carrers per arbres caiguts a les illes de Maui i l’Illa Gran de l’arxipèlag hawaià, d’acord amb el departament de Transport de Hawaii. L’última actualització de l’empresa de meteorologia AccuWeather sobre el desenvolupament de Lane publicada ahir apunta al fet que l’huracà “posarà en perill vides i propietats quan impacti a Hawaii al llarg del cap de setmana”.

“Lane té el potencial de provocar danys seriosos, o potser, rècord a l’Estat de Hawaii”, va apuntar un dels seus experts, Donen Kottlowski, en un comunicat. Les pluges i el vent que porta amb si el cicló ja han assotat l’Illa Gran de l’arxipèlag amb gairebé 50 centímetres de pluja durant 24 hores i s’espera que pugui tocar terra en alguna part del territori pròximament.

Segons les previsions meteorològiques, l’ull de l’huracà, amb vents màxims sostinguts de 210 quilòmetres per hora, es mourà a prop o sobre part de les illes principals de Hawaii la matinada del divendres. Alguns mitjans locals han informat d’algunes ensulsiades que van bloquejar vies a la capital de l’Estat.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar dijous l’aprovació de la declaració d’emergència a l’Estat de Hawaii davant la imminent arribada de Lane, que amenaça de convertir-se en la tempesta més virulenta soferta des de fa dècades a aquest arxipèlag del Pacífic. “Ens preocupa en extrem la possibilitat d’inundacions terra endins, ensulsiades i danys a la infraestructura de comunicacions i transport”, va assenyalar el cap de l’Agència Federal d’Emergència, Brock Long, en una roda de premsa a Washington. Encara que el seu curs és erràtic i canviant, “el que és segur és que Hawaii serà impactat per l’huracà Lane”, va agregar. Aquestes declaracions autoritzen al departament de Seguretat Nacional i a l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergències a coordinar tots els esforços de socors en casos de desastre i destinar fons federals per afrontar la tragèdia.

tracking