x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Amèrica llatina

L'arribada d'immigrants veneçolans provoca tensió en zones del Brasil

En les localitats pròximes a la frontera hi ha hagut atacs vandàlics contra els refugiats que marxen del país liderat per Nicolás Maduro
Ciutadans veneçolans fan cua per passar la frontera amb el Brasil.

L'arribada d'immigrants veneçolans provoca tensió en zones del Brasil

Ciutadans veneçolans fan cua per passar la frontera amb el Brasil.

EFE
Actualitzada 20/08/2018 a les 07:15
Els atacs de brasilers contra campaments d’immigrants veneçolans a la ciutat fronterera de Pacaraima ha comportat que 1.200 veneçolans abandonin el país. Això ha elevat la tensió en una regió que demana ajuda al govern de Brasília. Pacaraima vivia ahir una calma tensa després de les protestes que van tenir lloc dissabte i que van derivar en actes vandàlics contra els immigrants veneçolans que fugen de la crisi econòmica, política i social que travessa el seu país.
Veïns d’aquesta petita localitat de 12.000 habitants de l’empobrit Estat de Roraima van expulsar veneçolans de les tendes de campanya, on sobreviuen. A més, van calar foc als habitatges temporals juntament amb els seus objectes personals. També van tallar durant cinc hores la principal via d’accés al municipi cridant “fora veneçolans”, segons vídeos de les protestes divulgats per xarxes socials.

El motiu de l’hostilitat és l’agressió d’un conegut comerciant local a mans suposadament d’un grup de veneçolans, segons fonts del govern local. L’onada de violència ha provocat que almenys 1.200 veneçolans hagin decidit abandonar el Brasil per posar rumb un altre cop a Veneçuela. Pacaraima s’ha convertit en la principal porta d’entrada dels 50.000 veneçolans que l’últim any i mig han entrat a Brasil per refer les seves vides. S’estima que prop de 400 persones que no tenen un nivell de vida òptim creuen diàriament la frontera. “Les autoritats no s’estan prenent la situació seriosament”, va denunciar a l’agència Efe l’alcalde de Pacaraima, Juliano Torquato. “Tenim tots els serveis públics saturats. Estem sobrevivint en una realitat i no sé com. Estem amb els nostres recursos a zero, estem a punt de col·lapsar-nos”, va afegir. Torquato va assegurar que alguns migrants que han entrat “tenen problemes amb la justícia veneçolana” i va demanar que a tots se’ls demani el passaport i els antecedents penals en els controls fronterers.
Per la seva banda, el president brasiler, Michel Témer, es va reunir ahir amb alguns dels seus ministres de Defensa, Joaquim Silva e Luna, i de Seguretat, Raul Jungmann, per tractar la qüestió. A més, el ministeri de Seguretat va informar ahir que enviarà efectius extres de la Força Nacional a Pacaraima. Tot i això, la gran majoria dels immigrants veneçolans decideixen ins­tal- lar­-se a uns 200 quilòmetres més al sud, a Boa Vista, la capital de la regió Roraima, on es troben gairebé tots els centres d’acolliment en els quals s’estima que hi ha unes 25.000 persones, la majoria de les quals en condicions molt precàries.


“GARANTIR L’ORDRE”

Suely Campos, governadora de l’Estat de Roraima, va denunciar la falta de suport del govern federal i va demanar a l’exèrcit que “garanteixi l’ordre”. Al mateix temps, va reiterar la seva voluntat de “tancar temporalment la frontera”. Aquesta part de la frontera, la de Roraima, ja va estar tancada a principis d’agost durant unes 20 hores després d’una sentència d’una jutge federal, que va ser revocada poc després per un tribunal superior. Els últims mesos, l’executiu ha creat un grup de treball específic per a la zona i impulsat una sèrie de mesures humanitàries, en les quals participen l’exèrcit i organismes internacionals, encara que no acaben de ser suficients per a Campos.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts