espanya

Sánchez i Merkel reclamen a la UE una política migratòria comuna

El president espanyol i la cancellera alemanya van demanar que Europa atorgui més fons al Marroc per millorar el control de les fronteres

Sánchez i Merkel reclamen a la UE una política migratòria comunaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van reclamar ahir que la UE ha d’afrontar el repte dels moviments migratoris amb una visió conjunta, un esforç comú i recursos compartits, tant per a la repatriació de les persones com per al repartiment entre països. En aquest sentit, Sánchez va explicar que ja manté converses amb la UE per desbloquejar una sèrie de recursos econòmics que possibilitin al Marroc “obtenir materials que els permetin ser molt més eficaços en el control de les seves fronteres”. El president espanyol va afegir que “ara mateix la UE està destinant molts recursos econòmics en matèria migratòria, però també a millorar el desenvolupament econòmic i social dels països d’origen”. Per Sánchez, encara que el nord d’Àfrica està a 14 quilòmetres de les costes espanyoles, “hi ha una distància infinitament major en termes de desenvolupament econòmic, social o de drets humans”, i “com més gran és la diferència, major és el drama que es viu en aigües del Mediterrani”. Reduir “aquesta desigualtat” ha de ser, segons va apuntar, la principal tasca de la UE tant a curt com a mitjà termini, un fet que “només s’aconseguirà amb una visió de conjunt”.

Merkel va afegir que Alemanya comparteix l’enfocament d’Espanya i que també és partidària d’intensificar la cooperació amb el Marroc, com a país de trànsit i d’origen d’immigrants cap a Europa, però també amb Tunísia. “No només hem de parlar sobre Àfrica sinó amb Àfrica”, va dir la cancellera, qui ja havia reclamat la necessitat d’adoptar una posició comuna en aquest sentit, durant la reunió informal dels caps d’Estat i de Govern de la UE de final de setembre a Salzburg, sobre seguretat i lluita contra la migració il·legal.

Com a “desafiament comú” de tota la UE, tots dos van insistir en la importància de trobar un “sistema de repartiment just” dels immigrants que arriben a la Unió Europea i que tenen dret a quedar-se, sense que depengui de la ubicació geogràfica d’un determinat país. A més, van rebutjar l’“oportunisme” d’aquells que volen retornar a “solucions fracassades” i van criticar durament els moviments populistes i “racistes” que hi ha a Europa.

FAN TORNAR A CADIS EL VAIXELL CATALÀ 'OPEN ARMS'

Capitania Marítima d’Algesires (Cadis) va donar l’ordre de tornar a port al vaixell Open Arms, que dijous passat va traslladar fins al moll de Crinavis, a San Roque, els 87 immigrants que va rescatar al Mediterrani, i que es preparava ahir per tornar cap a Barcelona, on volia canviar la tripulació per tornar cap a Líbia, la seva principal zona d’acció. La portaveu de l’ONG catalana, Laura Lanuza, va explicar que el vaixell va passar divendres una inspecció per part de Capitania Marítima, que va ser qui li va autoritzar la sortida. Malgrat això, una hora després de fer-ho, la mateixa institució va ordenar a la tripulació que tornés cap al port andalús, per unes circumstàncies que, des de l’ONG, “desconeixem”.

tracking