Portugal

Alarma a l'Algarve per un incendi descontrolat durant cinc dies

El foc obliga a desallotjar 250 persones de diversos llogarets

Alarma a l'Algarve per un incendi descontrolat durant cinc diesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi forestal a l’Algarve, al sud de Portugal, originat divendres, seguia avançant ahir de forma descontrolada per cinquè dia consecutiu després de diverses reactivacions que van generar alarma entre la població i que van obligar el govern lusità a llançar un missatge de tran­quil·litat.

El foc, que fins dilluns havia consumit més de 15.000 hectàrees, s’havia intensificat durant la matinada d’ahir i obligat a desallotjar 250 persones de diversos llogarets del municipi de Monquiche, una zona muntanyenca de molt difícil accés. Impulsades pel vent, les flames s’han estès les últimes hores a les veïnes localitats d’Odemira, Silves i Portimão, destruint al seu pas infraestructures agrícoles, camps d’arbres fruiters, fàbriques i cases. A més, el foc ha danyat fins a 40 quilòmetres de línia elèctrica, la qual cosa ha deixat sense energia unes 17 localitats de la zona.

La situació va desencadenar l’alarma entre la població, i les autoritats, que dilluns van arribar a tenir controlat el 95% de l’incendi, van reforçar la presència de mitjans a la zona, on treballen més de 1.200 bombers, 400 vehicles terrestres i 16 avions, així com altres dues aeronaus Canadair arribades des d’Espanya.

Això no ha evitat, però, que hagin aparegut les primeres crítiques a la gestió de l’incendi, provinents de les dues principals organitzacions que representen els bombers al país, la direcció de l’Associació Nacional de Bombers Professionals i el Sindicat Nacional de Bombers Professionals. Totes dues entitats es van preguntar ahir, en un comunicat, per què Portugal torna a registrar focs que duren més de tres dies, tenint en compte que “se sabia des de feia mesos que la serralada de Monchique era zona d’alt risc”.

“La reorganització que el govern va implementar en el combat i les mesures de prevenció han de ser avaluades, perquè assistim a un incendi que involucra més d’un miler de bombers, dos centenars de vehicles, 13 mitjans aeris... i encara no està controlat”, van subratllar.

El seu missatge coincidia amb una compareixença del ministre d’Administració Interna (Interior), Eduardo Cabrita, qui en nom del govern va llançar un missatge de “tranquil·litat” i “serenitat”. “Mai han estat tants efectius treballant en una operació d’aquest tipus”, va subratllar Cabrita, qui va considerar “molt positiu” que el foc de l’Algarve sigui l’únic “significatiu” actualment a Portugal, afectat per una onada de calor que ha portat a registrar 45 graus centígrads en diversos punts del país els últims dies.

Canvi d’estratègia

Però, malgrat aquest missatge públic de confiança, l’executiu va canviar ahir la resposta de l’incendi, que ara dirigirà el comandament nacional de Protecció Civil, i no la seva divisió a Faro, capital de l’Algarve, responsable de les tasques des de divendres.

L’escenari que afronten les autoritats avui dia són temperatures de 35 graus i fortes ratxes de vent que aproximen les flames a llogarets com ara Alferce, on en les últimes hores els seus habitants, que han hagut de ser desallotjats, han vist cremar diverses de les cases.

Segons l’últim balanç oficial, 29 persones han resultat fins ara ferides de forma lleu i una de gravetat: una dona de 72 anys que va patir cremades d’importància i va ser traslladada a un hospital de Lisboa.

tracking