espanya

Casado és escollit nou president del PP en imposar-se a Santamaría

El nou líder de la formació, que rellevarà Mariano Rajoy, obté el 57% dels suports dels compromissaris en el congrés extraordinari

Casado és escollit nou president del PP en imposar-se a Santamaríaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pablo Casado és el nou president del Partit Popular (PP) i rellevarà en el càrrec Mariano Rajoy, que va dimitir després de ser defenestrat de la Moncloa pel PSOE. El 57% dels compromissaris de la formació reunits ahir al congrés extraordinari de Madrid van escollir que Casado sigui la persona que revitalitzi el partit i obri una nova etapa en què pretén integrar la seva rival a les primàries i exvicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

“El PP ha tornat”, va dir Casado en el seu primer discurs com a líder del partit. El nou president del PP va obtenir el suport de 1.701 compromissaris, mentre que Sáenz de Santamaría en va aconseguir 1.250. Qui va ser mà dreta de Rajoy, que presumia de ser la candidata de les bases per haver-se imposat a la primera volta de les primàries, no va poder derrotar Casado, que va obtenir el suport dels altres quatre candidats que no van passar la primera ronda: María Dolores de Cospedal, José Ramón García, José Manuel García-Margallo i Elio Cabanes.

El 19è congrés del PP va tancar les portes amb una batalla disputada que no es va decidir fins al final. Casado va prometre un partit “més fort i unit” i el primer pas que va fer va ser posar-se en contacte amb el rei Felip VI per comunicar-li els resultats del congrés i reiterar la lleialtat del partit amb la Constitució i el monarca. De fet, en el congrés d’ahir els assistents van corejar en diferents ocasions el visca Espanya i visca el Rei!, i en el primer discurs com a president del partit conservador, Casado va assegurar que liderarà l’Espanya “dels balcons i de les banderes” amb la mateixa “fermesa” contra el sobiranisme català que va tenir Rajoy. A més, es va oposar a la regulació sobre l’eutanàsia que pretén aprovar el PSOE, així com protegir la dignitat de les víctimes d’ETA sense concessions als terroristes. Uns punts que ja va defensar durant la campanya. A més, va avançar que el director de campanya, Teodoro García Egea, i els fins ara vicesecretaris Javier Maroto i Andrea Levy formaran part de la seva llista al comitè executiu nacional. També hi haurà quatre exministres (Dolors Montserrat, Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá i Isabel García Tejerina) que van donar suport a Cospedal a la primera volta.

Sobre com es repartiran els càr­recs de la direcció, Casado no va avançar res perquè va manifestar que pretén sumar Sáenz de Santamaría al seu equip, a qui va oferir una “integració real” i “al màxim nivell”. Ara bé, està descartat que l’exvicepresidenta del govern sigui la secretària general, atès que aquest càrrec ha de ser designat entre els integrants de la llista guanyadora. Per la seva banda, Mariano Rajoy va seguir la línia de neutralitat que ha mantingut fins ara i fins i tot va descartar participar en la votació.

tracking